Putina savvaļā izlaistais Amūras tīģeris badā aizbēdzis uz Ķīnu (42)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina maijā Amūras apgabalā savvaļā izlaistais Amūras tīģeris Kuzja bada dēļ aizbēdzis uz Ķīnu, vēsta Krievijas laikraksts «Novaja Gazeta».

Septembrī dzīvnieks barības meklējumos aizklaiņojis līdz Ebreju autonomajam apgabalam Krievijas Tālajos Austrumos, bet 5.oktobrī Kuzja pārpeldējis pāri Amūras upei un ieradies Ķīnā, laikrakstam pavēstīja «Rosprirodnadzor» pārstāvis Vasilijs Gorobeiko.

Gorobeiko pauda bažas, ka biezi apdzīvotajā lauku apvidū, kur nonācis tīģeris, «neviens viņu negaida ar atvērtām rokām».

Kuzja labi prot izvairīties no cilvēkiem un to labi darīja Krievijā, bet biezi apdzīvotajā Ķīnā viņam var tik labi neveikties.

Ebreju autonomajā apgabalā pašlaik dzīvo 3-5 Amūras tīģeri, kuri izaudzēti nebrīvē un aizvadītā gada laikā izlaisti savvaļā saskaņā ar Putina programmu «Amūras tīģeris», kas paredz paplašināt apdraudēto tīģeru dzīves platību.

Taču Amūras apgabalā dzīvnieku populācija ir pārāk liela, kā dēļ tīģeriem nepietiek barības.

Amūras apgabalā atlikušie Putina «krustbērni» Borja un Ilona barības trūkuma dēļ pat nomedījuši lāci un vilku, kā arī vairākkārt nonākuši konfliktsituācijā, satiekoties ar cilvēkiem.

Eksperti pauduši bažas, ka savvaļā izlaistajiem tīģeriem barības trūkuma dēļ draud nāve. Pastāv cerības, ka viņi varētu migrēt uz Habarovas novadu vai Ebreju autonomo apgabalu, kur saglabājušies pietiekoši plaši ciedru un lapu koku meži, lai nodrošinātu tīģeriem iztiku.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pēdējos gados izrādījis lielu mīlestību pret tīģeriem, publiski bučojot dzīvniekus un pievēršot sabiedrības uzmanību ar dažādiem šova elementiem. Pašreklāmai Putins izmantojis gan tīģerus, gan leopardus, gan lāčus un vaļus.

Tomēr Pasaules Dabas fonds (WWF) savā nesenajā ziņojumā brīdinājis, ka mežu izciršana apdraud Amūras tīģera dabisko dzīves vidi Krievijas Tālajos Austrumos, radot nopietnas bažas par jau tā apdraudētās sugas nākotni.

Amūras (Usūrijas) tīģeri ir iekļauti Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā. Pēc 2006.gada datiem, Piejūras novadā pie Amūras upes dzīvo aptuveni 450 Amūras tīģeru.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu