Francija un Vācija ierosina reformēt Šengenas zonu (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācija un Francija ceturtdien aicinājušas reformēt Eiropas Savienības (ES) Šengenas zonu, lai cīnītos pret eiropiešu pievienošanos džihādistiem Irākā un Sīrijā.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs kaismīgā runā sanāksmē Luksemburgā aicināja savus ES kolēģus ieviest Eiropas pasažieru vārdu reģistru un efektīvāku pārbaužu sistēmu lidostās.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs atbalsoja Kazenēva teikt, norādot, ka «trīs tūkstoši kaujinieku pametuši Eiropu, lai cīnītos džihādā un

mēs nevēlamies, lai Eiropa kļūst pat terora eksportētāju».

«Pāri visam mēs nevēlamies, lai kaujās rūdīti kaujinieki atgriežas Eiropā un plāno uzbrukumus. Mums nepieciešami pasākumi gan nacionālā, gan Eiropas līmenī,» paziņoja de Mezjērs.

Kazenēvs norādīja, ka policijai uz Eiropas robežām vajadzētu pievienot aizdomīgo personu sarakstam arī kategoriju «ārvalstu kaujinieki».

Šengenas zonā ietilpst 22 ES valstis un Norvēģija, Šveice, Lihtenšteina un Islande.

Francija ir mājvieta Eiropas lielākajai musulmaņu kopienai un,

domājams, ka Francija devusi lielāko Rietumu džihādistu skaitu Sīrijas konfliktā.

Francijas premjerministrs Manuels Valss pagājušajā mēnesī parlamentam norādīja, ka džihādistu tīklos iesaistīti aptuveni 1000 Francijas pilsoņu, no kuriem aptuveni 580 devušies cīnīties uz Sīriju un Irāku.

Francijas parlaments septembrī apstiprinājis pretterorisma likumprojektu, kura mērķis ir novērst potenciālo džihādistu došanos uz Irāku, Sīriju vai citām konflikta zonām.

Aizdomīgajām personām aizliegums izbraukt no valsts varēs tikt piemērots uz sešiem mēnešiem

un atjaunots uz laika periodu līdz diviem gadiem.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu