Briti tiesā četrus latviešus-vergturus - spieda strādāt par mārciņu nedēļā (47)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no BBC video

Lielbritānijā par baltiešu paverdzināšanu tiek tiesāti četri Latvijas pilsoņi, ziņo BBC.

Lielbritānijas varas informē, ka četrotne strādāt necilvēcīgos apstākļos piespieda cilvēkus no Baltijas valstīm. Viņiem likts strādāt smagus darbus kādā fermā pat tikai par vienu mārciņu nedēļā lielu atlīdzību.

28 gadus vecais Ivars Mežals un 36 gadus vecais Juris Valujevs cilvēkus izmitināšanai pārpildītās mājās Kembridžšīrā un Norfolkā veduši no Baltijas valstīm, solot darbu.

Mākslīgi rada parādu, ar kura palīdzību vēlāk kontrolē

Tālāk shēma bijusi vienkārša. Cilvēki pie darba ilgāku laiku netikuši, līdz mākslīgi bija izveidots parāds par mājokli. Pēc tam darbs atradies, bet, protams, vispirms nācies segt fiktīvo īres parādu. Parāds tika izmantots, lai atbraucējus kontrolētu un liegtu viņiem pārcelties uz dzīvi un darbu citā vietā.

Foto: Kadrs no BBC video

Apsūdzētie vīrieši savu vainu darbībā bez licences, krāpšanā un citos pārkāpumos noliedz.

Lietā figurē arī Valujeva 33 gadus vecā sieva Oksana un viņu tuva draudzene, 26 gadus vecā Lauma Vankova. Abas apsūdz par palīdzību nozieguma veikšanā, ko viņas noliedz.

Liek lietā draudus un vardarbību

Tiesībsargi tiesā informēja, ka četrotnes upuri strādāt spiesti, izmantojot draudus un vardarbību. Iebraucējiem, kuri par netaisnīgo parādu sūdzējušies, ticis teikts: «Ja nemaksāsi, tava dzīve beigsies kā Alisai (Dmitrijevai - latviešu pusaudzei, kuru 2012. gadā atrada nogalinātu karalienei piederošā lauku īpašumā Kembridžšīrā).»

Daudzas sievietes no Baltijas valstīm arī tikušas spiestas stāties fiktīvās laulībās. Visiem ievestajiem viesstrādniekiem likts strādāt smagu darbu fermā, vācot un audzējot dārzeņus.

Foto: Kadrs no BBC video

Imigranti, pārsvarā no Latvijas un Lietuvas, Lielbritānijā sākotnēji ieradušies labprātīgi. Abi apsūdzētie vīrieši viņiem solījuši parastu darba laiku, labu samaksu un cerības «uz labāku dzīvi».

«Parasti strādniekiem nedēļā maksāja vien 20 mārciņas. Savukārt sievietēm tika piedāvāta iespēja izpirkt savus parādus, ja viņas piekristu fiktīvām laulībām,» izmeklētāji informēja tiesu.
Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu