Angola, Jaunzēlande, Malaizija, Spānija un Venecuēla kļūst par ANO Drošības padomes pagaidu loceklēm

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien ievēlēja Angolu, Jaunzēlandi, Malaiziju, Spāniju un Venecuēlu par Drošības padomes pagaidu loceklēm. Šīm četrām valstīm nepieciešamo balsu skaitu izdevās savākt jau pirmajā balsošanas kārtā.

Taču nedz Turcijai, nedz Spānijai, kas kandidēja uz atlikušo Drošības padomes pagaidu locekļa vietu, neizdevās iegūt nepieciešamās divas trešdaļas balsu.

Tomēr otrajā balsošanas kārtā Spānija pārliecinoši pārspēja Turciju, kļūstot par piekto no jauna ievēlēto Drošības padomes pagaidu locekli.

ANO Drošības padomē kopumā ir 15 locekļi. ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija bauda pastāvīgā locekļa statusu. Atlikušie desmit pagaidu locekļi rotācijas kārtībā tiek ievēlēti uz diviem gadiem. Katru gadu tiek pārvēlēti pieci no pagaidu locekļiem.

Ceturtdien ievēlētie pagaidu locekļi Drošības padomē 1.janvārī nomainīs Argentīnu, Austrāliju, Luksemburgu, Dienvidkoreju un Ruandu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu