Pētījums: Eiropā lēnām tiek celtas skolotāju algas (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2013./2014. mācību gadā 16 Eiropas valstīs skolotāju algas paaugstinātas, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu. Lai gan Latvija ir starp valstīm, kurās reģistrēts neliels - zem 5% - pieaugums periodā no 2009. līdz 2014. gadam, vienīgā Austrumeiropas valsts, kurā skolotāju algas palielinājušās tieši 2013./2014. m.g. laikā, ir Igaunija, secināts «Eurydice» ziņojumā.

Eiropas Komisijas izglītības sistēmu informācijas tīkla «Eurydice» ziņojums par skolotāju algām atklāj, ka

visvairāk algas kopš 2009.gada pieaugušas Čehijā (par 22%).

Tur īstenota algu skalu apvienošanas reforma, atstājot skolotājiem tikai augstākā atalgojuma līmeni.

Savukārt apmēram pusē no 33 ziņojumā aptvertajām valstīm skolotāju ienākumu attiecība pret izdevumiem jeb pirktspēja 2014.gadā tomēr joprojām ir zem 2009. gada līmeņa.

Ar pedagogu algu pieaugumu var palepoties arī Dānija, Lielbritānija, Francija, Vācija, Austrija, Ungārija, Turcija, Norvēģija, Somija u.c. Tikmēr Portugālē, Kiprā un Grieķijā vērojams to samazinājums.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Polijā, Zviedrijā, Spānijā, Islandē un Rumānijā skolotāju algu paaugstinājums kopš 2009.gada bijis neliels. Savukārt

Lietuvā, Īrijā, Itālijā pedagogu atalgojums jau vairākus gadus ir «iesaldēts».

«Eurydice» pētījumā secināts, ka kopumā algu pieaugums saistāms ar algu reformām un dzīvošanas izmaksu pieaugumu.

Katras valsts informatīvajās lapās ziņojumā apskatīti tādi specifiski jautājumi kā atbildīgās institūcijas, algu nodrošinājums privātsektorā, minimālās un maksimālās oficiālās bruto algas kvalificētiem pilnlaika skolotājiem un skolu direktoriem sabiedriskā sektora skolās, algas pieaugums atbilstoši stāžam, informācija par algu pieaugumu vai samazinājumu pēdējā mācību gada laikā, kā arī dažādiem algas piemaksu veidiem un par to piešķiršanu atbildīgajām institūcijām.

Eurydice tīklu Latvijā pārstāv Valsts Izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Tīkls apkopo informāciju, veido analītiskus pārskatus par Eiropas valstu izglītības sistēmām un izglītības politikas aktualitātēm un informē par to atšķirībām un kopējām iezīmēm, rosinot diskusijas par izglītības problēmjautājumiem.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu