Lukašenko: Ukraina pati deva iemeslu Krimas aneksijai (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien pauda viedokli, ka Krimas pievienošana Krievijai nav bijusi pareiza, tomēr Ukrainas valdība pati esot devusi tam iemeslu.

«Toreiz, 1994. gadā, kad mēs vienojāmies izvest kodolieročus, ASV mums garantēja tā saukto kodolvairogu, ka mēs saglabāsim savu neatkarību un teritoriālās robežas, tai skaitā arī Ukraina. Tādēļ nav pieļaujams, ka šīs garantijas tiek pārkāptas un kāda valsts atņem daļu teritorijas citai valstij. Tas ir nepareizi,» preses konferencē Minskā norādīja Lukašenko. Viņš runāja par 1994.gada Budapeštas memorandu, kurā Krievija apņēmās respektēt Ukrainas neatkarību un suverenitāti pastāvošajās robežās apmaiņā pret to, ka no Ukrainas tiek izvesti kodolieroči, kuri savulaik bija Padomju Savienības bruņojumā. Budapeštas memoranda parakstītājas ir Lielbritānija, Ukraina, Krievija un ASV.

Lukašenko tomēr uzsvēra, ka Ukraina pati esot veicinājusi Krimas pievienošanu Krievijai.

«Kādēļ jūs vērsāt savas revolūcijas asmeni pret krieviem, sākāt apdraudēt viņu dzīvību? Jūs ko, gribējāt izvietot Krimā NATO apakšvienības? Meklējiet cēloņus pie sevis, nevis Krievijā. Jūs devāt vismaz iemeslu, lai Krievija pievienotu Krimu,» paziņoja Lukašenko.

«Jūs pie tā esat vainīgi, ne Krievija. Ja jūs nebūtu devuši iemeslu, nebūtu nolikuši sevi pa sitienam, tas arī nebūtu noticis,» norādīja Baltkrievijas prezidents.

Šogad martā Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu