Zviedrijas armija Stokholmas piekrastē meklē avarējušu krievu zemūdeni (142)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Zviedrijas armijas operācijā, kas šobrīd izvērsta Stokholmas arhipelāga ūdeņos, tiek meklēta Krievijas zemūdene, kuru tur piemeklējušas tehniskas problēmas, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta zviedru laikraksts «Svenska Dagbladet». Eksperti pieļauj, ka Krievijas aktivitātes Zviedrijas ūdeņos varētu būt saistītas gan ar politiskiem mērķiem un pārākuma demonstrēšanu, gan ar praktiskiem mērķiem, piemēram, kādu iekārtu izvietošanu arhipelāgā. Speciālisti uzskata, ka Krievijas zemūdenei dotas tikai divas iespējas - vai nu tā izkļūs no Zviedrijas ūdeņiem nepamanīta, vai arī tās apkalpe ir nolemta bojāejai.

Zviedrijas armija esot pārtvērusi trauksmes ziņojumu krievu valodā, kas esot bijis domāts bāzei Krievijas Kaļiņingradas apgabalā,

norāda laikraksts. Ziņojums pārraidīts frekvencē, ko parasti izmanto Krievija ārkārtas gadījumos. Pirmais ziņojums krievu valodā pārtverts ceturtdien, bet sestdien pārtverts vēl viens ziņojums, kas bijis šifrēts.

Zviedrijas armija sākusi apjomīgu operāciju, kurā iesaistīti kuģi un helikopteri, lai Stokholmas piekrastē turpinātu meklēt kādu ārvalstu kuģi.

Armijas preses pārstāvis nedz apstiprināja, nedz noliedza presē izskanējušos pieņēmumus, ka tiek meklēta Krievijas zemūdene, kuru piemeklējušas problēmas.

«Svenska Dagebladett» norāda, ka zemūdenes ir aprīkotas ar sistēmām, lai tās netiktu pamanītas, taču bojājums varētu būt padarījis to grūti manevrējamu, tāpēc kāda tās daļa varētu būt nejauši saskārusies ar ūdens virsmu un tikusi pamanīta.

Laikraksts norāda - nav noslēpums, ka Kaļiņingradā ir izvietota liela daļa Krievijas Baltijas flotes un dažādu speciālo vienību, tāpat ir zināms, ka Baltijas flotē ir arī mini zemūdenes. Virkne pierādījumu pēdējo gadu laikā liecina, ka Krievijas «specnazs» strādājis ar minizemūdenēm Zviedrijas ūdeņos aukstā kara laikā. Mini zemūdenes tika pārvadātas, tās paslēpjot pārbūvētos zvejas vai tirdzniecības kuģos. Ja zemūdens transportlīdzeklis ir bojāts, ir dabiski, ka atbalsta vai bāzes kuģi uzturas tā tuvumā.

«Svenska Dagebladett» atzīmē, ka kopš trešdienas, 15.oktobra, starptautiskajos ūdeņos netālu no Stokholmas dreifē naftas tankkuģis «NS Concord», kas pieder Novosibirskas kompānijai «Novo Ship», bet kuģo ar Libērijas karogu. «Novo Ship» ir daļa no Krievijai piederošā uzņēmuma «Sovcomflot», kas ir viens no pasaules lielākajiem naftas transportētājiem un atrodas Sanktpēterburgā, norāda zviedru portāls «Dn.se». «Sovcomflot» vadītājs ir Sergejs Franks, kurš ir viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmās valdības ministriem.

Franka dēls Gļebs ir precējies ar Putina tuva drauga Genādija Timtjenko meitu. Timtjenko ar naftas tirdzniecības uzņēmuma «Gunvor» palīdzību kļuvis par miljardieri, taču savas uzņēmuma daļas viņš pārdevis zviedru partnerim šā gada martā - tieši vienu dienu pirms tam, kad ASV nolēma pret viņu vērst sankcijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Krimā.

Kā vēsta «Svenska Dagebladet», sestdienas vakarā «NS Concord» kuģis pēkšņi mainījis kursu - tas pametis savu atrašanās vietu un devies austrumu virzienā.

Kaut arī pagaidām informācijai par Krievijas zemūdenes klātbūtni nav gūts oficiāls apstiprinājums, Nacionālās aizsardzības universitātes eksperts Tomass Riess ir pārliecināts, ka pārtvertie ziņojumi ir pietiekams iemesls, lai apgalvotu, ka ir noticis «ļoti nopietns Zviedrijas teritoriālo ūdeņu pārkāpums».

«Kad Krievija pārkāpj gaisa telpu, tas ir politisks signāls; kad Krievija veic stratēģisku uzbrukumu mācības, tas ir politisks signāls. Bet,

kad viņi šādi rīkojas Zviedrijas ūdeņos, tas norāda, ka viņi kaut ko gatavo,»

laikrakstam «Svenska Dagebladett» paudis Riess.

Zviedrijas eksperti pieļauj, ka Krievijas iespējamajām «zemūdens aktivitātēm» varētu būt vairāki skaidrojumi. Viens no iemesliem varētu būt Krievijas mērķis demonstrēt savu pārākumu Baltijas reģionā, kā arī nolūks dot signālu Zviedrijai un Somijai, lai tās pārstāj tuvināties NATO.

Tāpat netiek izslēgts, ka zemūdene Baltijas jūrā atrodas, lai novērotu tajā notiekošos mācību manevrus, izvietotu mīnas vai spiegošanas iekārtas jūras dzelmē vai atjaunotu kaut ko, kas arhipelāgā atstāts kopš Otrā pasaules kara laikiem. Jebkurā gadījumā tas ir jāuztver nopietni.

Eksperti uzskata, ka patlaban Krievijas galvenā prioritāte ir, lai netiktu atklāts, ka arhipelāgā atrodas jebkas, kam ir sakars ar Krieviju, tāpēc

zemūdenei ir vai nu jāizkļūst no Zviedrijas ūdeņiem nepamanītai, vai arī tā ir nolemta bojāejai.

Riess norādīja, ka kuģa apkalpe, visticamāk, ir saņēmusi pavēli, ka viņi nekādā gadījumā nedrīkst tikt notverti un nedrīkst atklāt savu identitāti.

Savukārt militārās stratēģijas eksperts Stefans Rings atzīmē, ka Krievijai piederošais naftas kuģis, kas dreifē neitrālajos ūdeņos netālu no Stokholmas arhipelāga, un Krievijas pētniecības kuģis, kas dodas Stokholmas virzienā, varētu būt norīkoti, lai savāktu bojāto zemūdeni, kurai, iespējams, izdevies izkļūt neitrālajos ūdeņos.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau noliegusi Rietumu mediju informāciju par iespējamu incidentu ar krievu zemūdeni, svētdien vēsta ziņu aģentūra «Interfax».

«Krievijas Karaflotes zemūdenes, kā arī virsūdens kuģi veic uzdevumus atbilstoši plānam pasaules okeāna akvatorijos,» aģentūrai apliecināja oficiāls ministrijas pārstāvis.

«Nekādas neparastas, kur nu vēl avārijas situācijas Krievijas karakuģiem nav bijušas un nav,» viņš uzsvēra.

Atbilstoši «Svenska Dagbladet» informācijai Zviedrijas Jūras spēku radiopārtveršanas dienests Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos reģistrējis radiosignālu pārraidi no kāda neidentificēta zemūdens objekta.

Signāli pārraidīti frekvencēs, kurus Krievijas Karaflote izmanto ārkārtas gadījumos, norāda laikraksts un secina, ka vēstījums, domājams, pārraidīts no avarējušas krievu zemūdenes.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs tviterī raksta: «Zviedrijas piekrastē «pazudusi» Krievijas zemūdene - dīvaina «sagadīšanās», zinot, ka Baltijas jūru šobrīd ceļā uz Klaipēdu šķērso Lietuvas LNG (sašķidrinātās gāzes termināļa) kuģis.»

Kā ziņots, Zviedrijas bruņotie spēki piektdienas vakarā pavēstīja par militāro operāciju, kas sākta pie Stokholmas salām, reaģējot uz ziņām par aizdomīgu «ārvalstu zemūdens aktivitāti».

«Mēs esam sākuši izlūkošanas operāciju (..), kurā iesaistīti kuģi, helikopteri un vairākas sauszemes vienības,» žurnālistiem pavēstīja komandors Jūnass Vikstrems.

Viņš piebilda, ka operācija sākta, pamatojoties uz informāciju, kuru sniedzis «ticams avots».

Vikstrems neprecizēja, cik lielā attālumā no Stokholmas operācija notiek, taču piebilda, ka armija sabiedrību informējusi tāpēc, ka operācijas rajonā ir dzīva satiksme.

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu