Pagaidām nav izdevies gūt apstiprinājumu Krievijas zemūdenes avārijai pie Zviedrijas krastiem (177)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.forsvarsmakten.se/Zviedrijas bruņotie spēki

Pēdējās dienās veicot «zemūdens aktivitāšu» novērojumus trīs dažādās vietās, Zviedrijas armijai līdz šim nav izdevies gūt apstiprinājumu tam, ka pie Stokholmas krastiem valsts teritoriālajos ūdeņos atrastos bojāta Krievijas zemūdene, tomēr šādu versiju joprojām nevar izslēgt, jo pārmeklējamā zona atrodas ārvalstu interešu lokā, šodien pēc amatpersonu rīkotās preses konferences vēsta Zviedrijas mediji. Izlūkošana arhipelāgā turpinās, taču tikmēr sociālajos tīklos jau parādījušās konkrētas versijas, ka avarējis Krievijas stratēģiskas nozīmes zemūdens kreiseris.

Svētdienas rītā kāda persona arhipelāgā uz ūdens virsmas novērojusi aizdomīgu objektu un to nofotografējusi, pēc kā objekts pazudis. Uzņemto fotogrāfiju amatpersonas šodien demonstrējušas arī preses konferencē.

Zviedrijas bruņotie spēki uzskata, ka visi novērojumi ir ļoti ticami. Visi informatori redzēto ir mēģinājuši uzskicēt, taču patlaban nevar secināt, ka runa varētu būt par zemūdeni.

Zviedrijas kontradmirālis Anderss Grenstads atturējās no spekulācijām par specifiskiem ārvalstu spēkiem, kas varētu slēpties aiz šīs lietas.

Zviedrijas armija turpina operāciju arhipelāgā, taču vienlaikus tā uzsver, ka tā ir izlūkošanas operācija, nevis kara operācija pret zemūdeni. Lai īstenotu pretzemūdeņu kaujas operāciju, būtu jāpiesaista lielāki resursi.

Tikmēr sociālajos tīklos sākušas cirkulēt versijas, ka pie Zviedrijas krastiem avarējusī krievu zemūdene pat varētu būt bruņota ar kodolieročiem. Twitter lietotāji ziņo, ka Krievijas Ziemeļu flotē esot gūts neoficiāls apstiprinājums, ka pie Zviedrijas krastiem grimst Krievijas zemūdene «Dmitrij Donskoj». «Putins nepalīdz. Viss kā ar Kursk.»

Tiek apgalvots, ka nelaimē nokļuvis stratēģiskas nozīmes zemūdens kreiseris.

Kāds lietotājs arī publicējis karti, kurā redzama arī meklējamā objekta pārvietošanās pēdējo dienu laikā.

Jau ziņots, ka Zviedrijas armija Stokholmas arhipelāga ūdeņos izvērsusi apjomīgu operāciju, meklējot Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos Krievijas zemūdeni, kuru piemeklējušas tehniskas problēmas, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta zviedru laikraksts «Svenska Dagbladet».

Zviedrijas armija esot pārtvērusi trauksmes ziņojumu krievu valodā, kas esot bijis domāts bāzei Krievijas Kaļiņingradas apgabalā. Laikraksts norāda - nav noslēpums, ka Kaļiņingradā ir izvietota liela daļa Krievijas Baltijas flotes un dažādu speciālo vienību, tāpat ir zināms, ka Baltijas flotē ir arī mini zemūdenes. Virkne pierādījumu pēdējo gadu laikā liecina, ka Krievijas «specnazs» strādājis ar minizemūdenēm Zviedrijas ūdeņos aukstā kara laikā. Mini zemūdenes tika pārvadātas, tās paslēpjot pārbūvētos zvejas vai tirdzniecības kuģos. Ja zemūdens transportlīdzeklis ir bojāts, ir dabiski, ka atbalsta vai bāzes kuģi uzturas tā tuvumā.

«Svenska Dagebladett» atzīmē, ka kopš trešdienas, 15.oktobra, starptautiskajos ūdeņos netālu no Stokholmas dreifē naftas tankkuģis «NS Concord», kas pieder Novosibirskas kompānijai «Novo Ship», bet kuģo ar Libērijas karogu. «Novo Ship» ir daļa no Krievijai piederošā uzņēmuma «Sovcomflot», kura vadītājs ir Sergejs Franks, viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmās valdības ministriem. Franka dēls Gļebs ir precējies ar Putina tuva drauga, miljardiera Genādija Timtjenko meitu.

Kā vēsta «Svenska Dagebladet», sestdienas vakarā «NS Concord» kuģis pēkšņi mainījis kursu - tas pametis savu atrašanās vietu un devies austrumu virzienā.

Kaut arī pagaidām informācijai par Krievijas zemūdenes klātbūtni nav gūts oficiāls apstiprinājums, Nacionālās aizsardzības universitātes eksperts Tomass Riess ir pārliecināts, ka pārtvertie ziņojumi ir pietiekams iemesls, lai apgalvotu, ka ir noticis «ļoti nopietns Zviedrijas teritoriālo ūdeņu pārkāpums».

Eksperti norāda, ka iespējamo manevru mērķis varētu būt pārākuma demonstrēšana vai signāls Zviedrijai un Somijai, lai tās pārstāj tuvināties NATO. Tāpat netiek izslēgts, ka zemūdene Baltijas jūrā atrodas, lai novērotu tajā notiekošos mācību manevrus, izvietotu mīnas vai spiegošanas iekārtas jūras dzelmē vai atjaunotu kaut ko, kas arhipelāgā atstāts kopš Otrā pasaules kara laikiem.

Krievija savukārt paziņojusi, ka tai neesot zemūdeņu, kas varētu «pazust» pie Zviedrijas krastiem.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts savukārt tviterī publicējis attēlu, kas viņam šos Krievijas apgalvojumus liek apšaubīt.

Komentāri (177)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu