Navaļnijs: Putins iznīcina Krieviju (63)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam patīk runāt par «krievu pasauli», bet viņš patiesībā to padara mazāku - Baltkrievijā futbola stadionos dzied pret Putinu vērstas dziesmas, Ukrainā cilvēki vienkārši Krieviju ienīst un nav politiķu, kuriem nebūtu ekstrēmas antikrieviskas nostājas. «Būt antikrieviskam ir atslēga uz panākumiem Ukrainā, un tā ir mūsu vaina,» intervijā «The Guardian» saka Kremļa sīvākais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

«Es gribētu saprast viņa motivāciju, īpaši attiecībā uz Ukrainu, jo

viņš iznīcina mūsu valsti.

Tā sabruks, un viņš noteikti nevar nesaprast, ka tas viss sabruks,» uzsver Navaļnijs.

«Ja viņš vēlas būt autoritārs līderis, tā ir viena lieta. Bet kāpēc viņš negrib būt Krievijas Lī Kuans Ju [modernās Singapūras pamatlicējs]? Kāpēc viņš vēlas savu autoritāro režīmu balstīt uz korupciju? Ir arī citi veidi, kā to darīt,» uzskata opozicionārs.

Neraugoties uz to, ka daudzi Krievijas nacionālisti atbalsta separātistus Ukrainas austrumos,

Navaļnijs uzskata, ka Putins ir ielicis pamatus paša būvētā režīma sabrukumam.

Daudzos komentāros izskanējis, ka Putins ir parādījis, ka viņa mērķis nav nauda un viņa draugu uzņēmēju bagātības vairošana, bet viņš ir nolēmis izveidot varenu tautu, varenu Krieviju vai atdzīvināt Padomju Savienību. «Domāju, ka realitātē viss ir daudz vienkāršāk. Putins izmanto metodi, ko neskaitāmi līderi ir izmantojuši gadsimtiem ilgi, - viņš izmanto karu vai militāras aktivitātes, lai atrisinātu iekšējās problēmas un palielinātu reitingus. Tas notiek pat demokrātiskās valstīs - paskatieties uz Bilu Klintonu Dienvidslāvijā,» skaidro Navaļnijs.

Navaļnijs norāda, ka notikumi Ukrainā Putinam bijuši kā zibens spēriens no skaidrām debesīm. «No pilnīgas nekurienes, bez jebkāda brīdinājuma, bums: pēkšņi patiesa, anti-noziedzīga revolūcija. Tas bija drausmīgs trieciens Putinam - simtkārt sāpīgāks nekā notikumi Gruzijā un bijušais prezidents Mihails Saakašvili ar pretkorupcijas reformām. Viņš nevar to pieļaut Ukrainā. Tāpēc es

domāju, ka viens no viņa stratēģiskajiem mērķiem tuvākajos gados būs darīt visu iespējamo, lai apdraudētu Ukrainas valsti,

nodrošinātu, ka nekādas reformas nedarbojas, lai viss beidzas ar neveiksmi,» atzīst Kremļa kritiķis.

Navaļnijs vairākkārt saņēmis mājienus, ka viņam būtu labāk atstāt valsti, taču viņš to negrasās darīt. «Kāpēc lai es dotos prom? Es neesmu pastrādājis nevienu noziegumu. Var piekrist vai nepiekrist manai politiskajai nostājai, bet tā ir absolūti legāla. Un

reizē ar mani 90% krievu domā, ka korupcija valstī ir augsta, un 80% domā, ka būtu jāierosina krimināllietas pret korumpētām amatpersonām.

Tas ir arī svarīgs jautājums par uzticību. Ja es vēlos, lai cilvēki man uzticas, man ir jādalās šajos riskos ar viņiem un jāpaliek šeit. Kā es varu paļauties, ka viņi kopā ar mani piedalīsies protestos utt., ja viņi riskē ar lietām, ar kurām es neriskēju?» skaidro Navaļnijs.

Kremļa vajātais opozicionārs uzskata, ka ir bezjēdzīgi izteikt prognozes par to, kāds būs viņa paša liktenis, vai par to, cik ilgi vēl Putins būs pie varas. Navaļnijs ir nodibinājis politisku partiju un, kaut arī nevar piedalīties vēlēšanās, viņš saka, ka viņam joprojām ir lielas ambīcijas kādu dienu aktīvi piedalīties politikā, «ieskaitot cīņu par augstāko amatu».

Attiecībā uz to, kā Putins galu galā pametīs Kremli - caur elites šķelšanos, vardarbīgu revolūciju vai demokrātisku pāreju - Navaļnijs ir pārliecināts:

«Krievijā tās nebūs vēlēšanas, kas nodrošinās valdības maiņu.»

Jautāts, kur meklēt Putina naudu, Navaļnijs norādīja, ka Šveices bankās, visticamāk, ir vairāki konti, kur glabājas nauda, ko Putins uzskata par savu personīgo, taču galvenokārt viss glabājas pie nomināla turētājiem - Krievijas Dzelzceļa vadītāja Vladimira Jakuņina vai Arkādija Rotenberga - diviem brāļiem miljonāriem, kas ir Putina bērnības draugi.

«Tā ir koplietošanas nauda,»

saka Navaļnijs.

«Ja izlūkdienesti patiešām gribētu atrast Putina naudu, būtu veidi, kā to izdarīt, bet viss, ko mēs varam, ir strādāt ar atklātiem avotiem un informāciju, ko saņemam no «insaideriem». Mēs nevaram uzrasties Šveices bankā un konfiscēt dokumentus vai analizēt pārskaitījumus. Korupcija Krievijā ir tik atklāta, ka pat mēs varam atrast milzīgu daudzumu. Taču atrast Putina kontus ir ārpus mūsu spējām,» atzīst opozicionārs.

«The Guardian» norāda - atšķirībā no lielākās daļas liberālās opozīcijas, kas nekad nav spējusi atrast kopīgu valodu ar parastajiem krieviem, Kremlī vienmēr ir bijusi sajūta, ka Navaļnijs ir bīstams, - Kremlis baidās par to, ka Navaļnija nacionālisms un harisma varētu piesaistīt ne tikai Maskavas hipsterus, bet tikpat lielā mērā arī cilvēku masas no provinces, kurus nogurdinājusi augošā korupcija valdībā.

Apliecinājums Navaļnija harismai ir arī pērn rudenī notikušās Maskavas mēra vēlēšanas, kurās, par spīti valsts televīzijas apmelošanas kampaņai un ierobežotām aģitācijas iespējām, opozicionāram izdevās savākt 27% vēlētāju balsu.

Vienlaikus laikraksts atzīmē, ka kopš februāra, kad Navaļnijs atrodas mājas arestā, troksnis ap viņu ir mazinājies. Jo, no vienas puses, viņš neatrodas cietumā, bet, no otras, nevar arī nodarboties ar korupcijas izmeklēšanu.

«Man patiešām ir apnicis sēdēt mājās,»

viņš saka ar šķību smaidu, taču atzīst - pēc tam, kad vairākas reizes piedzīvojis reālu arestu uz laiku līdz 15 dienām, ar mājas arestu samierināties ir vieglāk. Šo laiku viņš izmanto, lai būtībā darītu to, par ko sapņo ikviens, bet kam nekad neatliek laika, - lasa ļoti daudz grāmatu un skatās filmas.

Tikmēr varas iestādes turpina skatīties Navaļnijam uz pirkstiem un ražot arvien jaunas krimināllietas, kas balansē uz absurda robežas, ne tikai pret pašu Navaļniju, bet arī pret viņa tuviniekiem un draugiem. «Tā ir viena no nepatīkamākajām daļām manā darbā,» laikrakstam atzinis opozicionārs.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu