Politiskā finansējuma skandāla dēļ demisionējušas divas Japānas ministres

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien demisionējušas divas Japānas premjerministra Sindzo Abe nule kā reformētā kabineta ministres. Notikušais ir neveiksme gan valdības darbam, gan arī Abes centieniem sekmēt sieviešu nonākšanu augstos politiskos amatos.

Tirdzniecības un industrijas ministre Juko Obuči, nelaiķa premjerministra Keidzo Obuči meita, kurai nākotnē arī pašai tika pareģots valdības vadītāja amats, atkāpusies, plašumā vēršoties skandālam par politisko finansējumu.

Izskanot apsūdzībām par pretlikumīgu dāvanu dalīšanu atbalstītājiem, no amata atkāpusies tieslietu ministre Midori Macusima.

«Es jūtos atbildīgs par viņu iecelšanu. Es šodien izraudzīšos viņu aizvietotājus,» Abes teikto citē ziņu aģentūra «Kyodo».

Obuči un Macusima savos amatos atradās tikai kopš 3.septembra.

Amatos ieceļot piecas ministres sievietes, Abes kabinets sieviešu pārstāvniecības ziņā bija atkārtojis ekspremjera Džuničiro Koidzumi uzstādīto rekordu.

Obuči bija jāatkāpjas, izskanot apsūdzībām, ka politiskās grupas, kuras viņu atbalsta, nepareizi izlietojušas finansējumu.

Divu politisko organizāciju grāmatvedībā iztrūkst 26,4 miljoni jenu (200 000 eiro), vēsta «Kyodo».

Saistībā ar pazudušo naudu «aizdomas lielā mērā saglabājas», paziņojot par savu atkāpšanos, sacīja Obuči.

Macusimai bija jāatkāpjas, jo viņa vēlētājiem savā iecirknī bija dalījusi papīra vēdekļus. Opozīcijas deputāti uzstāja, ka viņa pārkāpusi likumu, ar kuru aizliegtas dāvanas, kuru vērtība pārsniedz zināmu summu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu