Miris Austrālijas ekspremjers Gofs Vitlems (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Austrālijas premjerministrs Gofs Vitlems, kurš vadīja valsti lielu pārmaiņu periodā, otrdien nomira 98 gadu vecumā, paziņoja viņa ģimene.

«Mūsu tēvs Gofs Vitlems ir miris šorīt,» paziņoja viņa bērni Entonijs, Nikolass, Stīvens un Ketrīna.

Lai gan Vitlems bija vienīgais Austrālijas premjers, kurš tika atcelts no amata ar ģenerālgubernatora lēmumu, viņš bija viens no ievērojamākajiem šīs valsts politiķiem.

Vitlems kļuva par premjeru 1972.gada decembrī, kad viņa vadītā Austrālijas Leiboristu partija (ALP) uzvarēja parlamenta vēlēšanās pirmoreiz 23 gadu laikā. 1975.gadā viņu atcēla no amata ģenerālgubernators Džons Kerrs konstitucionālās krīzes laikā, kuru izraisīja parlamenta apakšpalātas atteikšanās pieņemt budžeta likumu, līdz valdība piekritīs izsludināt parlamenta vēlēšanas.

Vitlema valdības laikā tika veiktas plašas reformas ekonomikas un kultūras jomās - tika atcelta obligātā karaklausība, ieviesta bezmaksas augstākā izglītība, atzīts Ķīnas komunistu režīms, izvests Austrālijas karaspēks no Vjetnamas, atcelts nāvessods par federāliem noziegumiem un samazināts minimālais vecums dalībai vēlēšanās līdz 18 gadiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu