Tīringenes premjera krēslā varētu nonākt kreisais ekstrēmists (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tīringene varētu kļūt par pirmo Vācijas federālo zemi, kuras premjerministra krēslā sēdīsies kreiso ekstrēmistu pārstāvis, jo sociāldemokrāti (SPD), kas septembrī notikušajās vēlēšanās faktiski ieguva «zelta akciju» nākamās koalīcijas sastāva noteikšanai, pirmdienas vakarā paziņoja, ka sāks sarunas ar partiju «Die Linke» («Kreisie») un «zaļajiem».

Tas nozīmē, ka par Tīringenes nākamo premjerministru kļūs «Die Linke» kandidāts Bodo Rāmelovs.

Sociāldemokrātu kandidāts uz reģionālās valdības vadītāja amatu Andreass Bauzeveins pavētīja, ka viņa partijas biedri vienbalsīgi devuši priekšroku trīs kreiso partiju koalīcijai un Rāmelovam premjera krēslā, lai izmēģinātu ko tādu, «kas nekad nav mēģināts».

Taču kreisais ekstrēmists premjera krēslā nebūs vienīgais, kas jauno Tīringenes valdošo koalīciju padarīs par unikālu visā Vācijā.

Nevienā no zemēm līdz šim nav pie varas atradusies šāda koalīcija. Dažviet «zaļie» sadarbojušies ar SPD, dažviet SPD bijuši gatavi uzņemt «Die Linke» koalīcijā kā jaunākos partnerus, taču nekur koalīciju nav veidojušas visas trīs kreisās partijas.

«Jums joprojām vēl ir iespēja, jūsu rokās joprojām vēl ir vara,» vēršoties pie Tīringenes landtāga sociāldemokrātu deputātiem, pirmdien brīdināja pašreizējā zemes premjerministre Kristīne Līberknehta, kura pārstāv kristīgos demokrātus (CDU). «Jūs varat palīdzēt uzvarēt veselajam saprātam un neļaut «Kreiso» vadītai valdībai Tīringenē sagraut pēdējo gadu pozitīvo attīstību.»

SPD joprojām varētu dot priekšroku līdzšinējai sadarbībai ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto CDU jeb tā dēvētajai lielajai koalīcijai, kas šobrīd atrodas pie varas arī nacionālā līmenī. Taču šādai koalīcijai landtāgā būtu ļoti niecīgs vairākums.

«Die Linke» priekšsēdētāja Zuzanna Heninga-Velsova atzinīgi novērtējusi SPD Tīringenes nodaļas vienbalsīgo atbalstu sadarbībai ar kreisajiem ekstrēmistiem, norādot, ka tas esot «nepārprotams signāls par nepieciešamību mainīt Tīringenes valdību un apliecinājums lielajai līdzībai starp visām trim partijām».

Tikmēr Berlīnē šī ziņa uzņemta ar lielām bažām. Bundestāga iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Volfgangs Bosbahs, kurš pārstāv CDU, paudis dziļu satraukumu par notikumu gaitu Tīringenē, piesaucot gan politiskus, gan vēsturiskus argumentus.

Galēji kreisā partija «Die Linke» izveidojās, apvienojoties kādreizējās Austrumvācijas komunistiem (SED), Rietumvācijas kreisajiem radikāļiem un populistiski noskaņotajiem pārbēdzējiem no SPD rindām.

«Es to sauktu par rūgtu brīdi vēsturē, ja SPD tagad, 25 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas, sniegtu atbalstu «Die Linke» kandidātam Bodo Rāmelovam premjera amatā,» intervijā, kas otrdien parādīsies laikraksta «Neue Osnabrücker Zeitung» slejās, atzinis Bosbahs.

«Tas patiesi būtu rūgts brīdis VDR (savulaik komunistu pārvaldītās Vācijas Demokrātiskās Republikas) režīma upuriem redzēt SED mantinieku šīs zemes valdības vadībā,» piebildis CDU politiķis.

Kā ziņots, 14.septembrī notikušajās Tīringenes landtāga vēlēšanās visvairāk balsu ieguva CDU, par kuru balsoja 33,5% vēlētāju. Taču ar to nepietiek, lai nodrošinātu zemes parlamentā absolūto vairākumu.

Otrajā vietā ierindojās «Die Linke», kas izcīnīja 28,2% balsu.

Tikmēr SPD vēlēšanās pieredzēja ievērojamu atbalsta samazināšanos un ieguva tikai 12,4% balsu, paliekot trešajā vietā aiz kreisajiem ekstrēmistiem.

Savukārt zaļie knapi pārvarēja iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru, jo viņus atbalstīja tikai 5,7% vēlētāju.

Atbalsta kritums, kādu šajās vēlēšanās piedzīvoja tradicionālās partijas, lielā mērā skaidrojams ar jaunizveidotās eiroskeptiķu partijas - «Alternatīva Vācijai» («Alternative für Deutschland» - AfD) - straujo popularitātes kāpumu.

Tīringenes vēlēšanās tikai pagājušā gada aprīlī izveidotā AfD ieguva 10,6% balsu, taču CDU līdz šim kategoriski atteikusies ar eiroskeptiķiem sadarboties.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu