Krievijas-Ukrainas gāzes sarunas pārtrauktas, jauna kārta paredzēta nākamnedēļ (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību rīkotās Krievijas un Ukrainas sarunas par dabasgāzes cenu otrdien tika pārtrauktas, bet nākamnedēļ ir paredzēta jauna sarunu kārta.

S enerģētikas komisārs Ginters Etingers tomēr paziņoja, ka ir panākts «ievērojams progress» šajās sarunās, kurās piedalījās Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans un Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

«Mēs ceram uz vienošanos nākamnedēļ,» sacīja Etingers, runājot par jauno sarunu kārtu, kuru paredzēts rīkot 29.oktobrī.

Krievija jūnija vidū pārtrauca dabasgāzes piegādi Ukrainai strīda dēļ par piegādes cenu un parādiem.

ES ir satraukta par to, ka šis strīds ziemā var ietekmēt Krievijas gāzes piegādes ES valstīm,

kuras apmēram pusi no Krievijas piegādātās gāzes saņem tranzītā caur Ukrainu.

Saskaņā ar Etingera un Novaka teikto ir vienošanās, ka Ukraina maksās Krievijai 385 ASV dolārus par 1000 kubikmetriem dabasgāzes un šīs piegādes ir garantētas līdz marta beigām. Krievija iepriekš bija pieprasījusi 485 dolārus par 1000 kubikmetriem.

«Liels šķērslis» vienošanās panākšanai sarunās tomēr ir tas, ka Ukraina vairākus mēnešus nav maksājusi par Krievijas piegādāto gāzi, sacīja Etingers.

Cerības uz strīda atrisināšanu pieauga, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušonedēļ panāca provizorisku vienošanos ES samitā Milānā. Arī

Porošenko sestdien paziņoja, ka izdevies panākt gāzes cenas samazināšanu par 20%.

Novaks otrdien sacīja, ka Ukrainai ir jāsamaksā 1,450 miljardi dolāru, lai piegādes tiktu atjaunotas, kā arī jāsamaksā iepriekš 1,6 miljardi dolāru par piegādēm novembrī un decembrī.

«Nākamās nedēļas laikā Eiropas Komisija un Ukraina izskatīs iespējas atrast naudu rēķinu samaksāšanai par novembri un decembri,» sacīja Novaks un piebilda, ka Krievijai līdz šim vēl nav nekādu garantiju no Ukrainas kompānijas «Naftogaz» vai Eiropas Komisijas (EK).

EK otrdien paziņoja, ka Ukraina lūdz vēl vienu aizdevumu no ES divu miljardu eiro apmērā. Šis aizdevuma lūgums «tagad tiks izvērtēts konsultācijās ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) un Ukrainas varas iestādēm», sacīja EK preses sekretārs Saimons O'Konors.

Putins piektdien Milānā aicināja ES palīdzēt Ukrainai samaksāt Krievijai parādu par dabasgāzi. Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien Bratislavā paziņoja, ka visām ES dalībvalstīm vajadzētu dot ieguldījumu, šādi palīdzot Ukrainai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu