Apšaudē pie Kanādas parlamenta gājis bojā karavīrs; šāvējs nogalināts (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie Otavas Nacionālā kara memoriāla, kas atrodas blakus Kanādas parlamenta ēkai, trešdien atskanējuši vairāki šāvieni, un tiek ziņots, ka ievainots viens karavīrs, kas stāvēja godasardzē pie pieminekļa. Vēlāk karavīrs no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira, bet pašu uzbrucēju policija vēlāk nogalināja parlamenta ēkā.

Uzbrucējs bija bruņots ar divstobru bisi. Viņš nolaupījis vieglo automašīnu, liekot izkāpt tajā esošajiem cilvēkiem, un ar šo mašīnu piebraucis pie parlamenta galvenās ieejas, kur raidījis vēl divus šāvienus. Policijas vajāts, uzbrucējs iegājis ēkā, no kuras bijuši dzirdami vairāki desmiti šāvienu.

Pēc tam policija bloķēja gan parlamenta ēku, gan tai blakus esošās valdības ēkas, tostarp Kanādas premjerministra Stīvena Hārpera biroju.

Vismaz vienu no uzbrucējiem policija nogalinājusi parlamenta ēkas iekšienē, kur, kā ziņo mediji un aculiecinieki, bijuši dzirdami vairāki desmiti šāvienu.

Policija pieļauj, ka uzbrucēji varētu būt trīs, un viens no viņiem varētu atrasties uz parlamenta ēkas jumta.

Tomēr ziņas, ka vēl kāds būtu cietis, nav saņemtas.

Vietējie mediji ziņo, ka šāvieni dzirdēti arī netālu esošajā lielveikalā.

Kā ziņots, pēc kāda islāmista uzbrukuma diviem karavīriem Kanādā jau otrdien tika paaugstināts nacionālais terorisma draudu līmenis.

Varasiestādes norādīja, ka šāds solis nav sperts specifisku draudu dēļ.

Draudu līmenis paaugstināts no zema uz vidēju.

«Šis līmenis nozīmē, ka izlūkošanas informācija liecina, ka personai vai grupai Kanādā vai ārvalstīs ir nolūks un iespējas pastrādāt teroraktu,» norādīja Kanādas Sabiedrības drošības ministrijas preses pārstāvis.

Pirmdien 25 gadus vecs Kanādas pilsonis, kas, domājams, pieņēmis radikālus uzskatus, lielveikala autostāvvietā Kvebekā ar savu automašīnu notrieca divus karavīrus, no kuriem viens vēlāk slimnīcā mira.

Pakaļdzīšanās laikā policija uzbrucēju sašāva, un viņš no gūtajiem ievainojumiem mira.

Tieši šāds uzbrukuma scenārijs pagājušajā mēnesī parādījās teroristu organizācijas «Islāma valsts» propagandas materiālos.

Zināms, ka uzbrucējs, kuru policija jau identificējusi, pērnā gada jūlijā tika aizturēts lidostā, kad gatavojās doties uz Turciju.

Toreiz policijai nebija pietiekami daudz pierādījumu, lai viņu apsūdzētu par nolūku pievienoties teroristu grupējumam ārvalstīs, un viņš tika atbrīvots.

Kanādas sabiedrības drošības ministrs norādīja, ka šis uzbrukums acīmredzami ir saistīts ar teroristu ideoloģiju.

Uzbrucēja motīvi nav zināmi, bet Kvebekas policija norādīja, ka viņš, ļoti iespējams, iepriekš izsekojis savus upurus un gaidījis viņus autostāvvietā vairāk nekā divas stundas, līdz viņam radusies izdevība uzbrukt.

Kanāda ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā pret «Islāma valsti», kas sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu