Lauksaimnieki Zviedrijā inficējušies ar cūku gripu (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas lauksaimnieki ir inficējušies ar cūku gripu, kas ir pirmais gadījums Zviedrijā, kad vīruss ir pārceļojis starp cilvēkiem un dzīvniekiem, ziņoja interneta laikraksts « The Local».

Par notikušo paziņoja Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūra, kas norādīja, ka šogad ir konstatēti vairāki gadījumi, kad fermeriem ir tikusi konstatēta cūku gripa.

«Lauksaimniekiem nebija nekādu simptomu, bet cūkas saslima. Gripa izcēlās cilvēkos un tika pārnesta uz cūkām, un tad atkal uz cilvēkiem,» norādīja aģentūras galvenā mikrobioloģe Mīja Brītinga.

Viņa piebilda, ka konkrētais gripas paveids (H1N2 variants) nav pats bīstamākais, bet norādīja, ka vīrusa uzraudzība ir ļoti nozīmīga, jo citi mērenas formas vīrusi ir izraisījuši epidēmijas.

Aģentūra atklāja cūku gripu ar jaunas gēnu iezīmēšanas tehnikas palīdzību, kas tiks izmantota, novērojot sezonālo gripu ziemā.

Jaunā tehnika palīdzēs atklāt gripu tās agrīnajā stadijā. Aģentūra cer, ka tas palīdzēs izpētē un atklās gripas paveidus, pret kuriem šobrīd neaizsargā standarta sezonālās vakcīnas, kas ir pieejamas riska grupas cilvēkiem Zviedrijā: pensionāriem, bērniem un cilvēkiem ar elpošanas problēmām.

Cūku gripa ir akūta saslimšana cūkām, kas norit ar elpošanas ceļu bojājumiem un saaukstēšanās simptomiem. Slimības ierosinātājs ir «Influenza A» tipa vīruss, kas ir bīstams cūkām, tomēr ir gadījumi, kad saslimst arī cilvēki.

Latvijā cūku gripa nekad nav konstatēta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu