Turcijas prezidents: kritika par Turcijas ekonomiku ir nepamatota (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV un Eiropā ir iespējams novērot, kā plašsaziņas līdzekļi un kredītreitingu aģentūras vienbalsīgi pauž nepamatotu kritiku par Turcijas ekonomiku, tā savā uzrunā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā Latvijas-Turcijas biznesa foruma atklāšanā, aplausu pavadīts, sacīja jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Erdogans savas uzrunas sākumā veltīja pateicības vārdus savam «mīļajam draugam», Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, pēc kura uzaicinājuma savā pirmajā vizītē Eiropas Savienībā (ES) ieradies tieši Latvijā. Prezidents skaidroja, ka Latvija ir būtiski progresējusi attiecībā uz ārvalstu investīciju apjomu, kas ir nesis ļoti daudz pozitīvu pārmaiņu.

«Ir skaidrs, ka mūsu abu valstu ekonomikas tikai iegūs no sadarbības paplašināšanas,» sacīja Erdogans, skaidrojot valsts ekonomikas prognozes tuvāko gadu perspektīvā.

Runājot par iemesliem, kādēļ ārvalstu investoriem Turcija būtu pievilcīga vide, Erdogans skaidroja, ka valsts ir atturējusies no tiem notikumiem, kas Tuvajos Austrumos norisinās jau vairākus gadus.

«Tieši šī iemesla dēļ mēs aktīvi iesaistāmies Tuvo Austrumu problēmu risināšanas procesos. No otras puses, mēs mēģinām nodrošināt mieru un stabilitāti savā pusē. Es ieteiktu rūpīgi analizēt komentārus par Turcijas ekonomikas rādītājiem, jo tie, kuri nepārzina reģionu, nevar pilnībā analizēt krīzi reģionā. Diemžēl cilvēki kļūdās, izdarot pieņēmumus par situāciju Turcijā,» aplausu pavadīts, sacīja Erdogans, piebilstot, ka pašlaik ASV un Eiropā ir iespējams novērot, kā plašsaziņas līdzekļi vienbalsīgi pauž nepamatotu kritiku par Turcijas ekonomiku.

«Līdzīgu pieeju mēs varam vērot arī no kredītreitingu aģentūru puses, izmantojot savus pieņēmumus vai aizspriedumus, nosakot Turcijas kredītreitingu. Neskatoties uz to, Turcijas tirdzniecība starp vairākām valstīm tikai palielinās, tādēļ es vēlētos aicināt rūpīgi izvērtēt tos rakstus un ziņas, kurus lasāt par Turciju,» uzsvēra Erdogans.

Kā informēja LIAA, 2013.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Turciju veidoja 248,8 miljonus eiro, kas ierindoja Turciju 23.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Turciju bija 153,5 miljoni eiro, kas veido 1,1% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports - 95,3 miljoni eiro, kas veido 0,6% no Latvijas importa. Salīdzinājumā ar 2012.gadu eksports gan ir samazinājies par 10%, bet imports ir pieaudzis par 12%.

2013.gadā Turcija bija Latvijas 19.nozīmīgākais eksporta un 24.nozīmīgākais importa partneris, turklāt tirdzniecības bilance ar Turciju bija pozitīva - 58,2 miljoni eiro.

Latvija uz Turciju galvenokārt eksportē metālu izstrādājumus, saplāksni, kūdru, mašīnas, mehānismu un elektriskās iekārtas, transporta līdzekļus. Savukārt Turcija uz Latviju galvenokārt eksportē dažādus juvelierizstrādājumus, metāla izstrādājumus, centrālapkures katlus, tekstilpreces, augļus un ogas.

Turcija ir 32.lielākais investors Latvijā, pārsvarā ieguldot būvniecībā, nekustamajos īpašumos un tirdzniecībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu