Kosovas ārlietu ministrs pirmo reizi ieradies Serbijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosovas ārlietu ministrs Envers Hodžajs ceturtdien ieradies Serbijā, kas ir pirmā šāda veida vizīte, kopš Kosova 2008.gadā pasludināja savu neatkarību no Serbijas.

Hodžajs ieradies uz Rietumbalkānu valstu ārlietu un ekonomikas ministru konferenci Belgradā.

«Šis ir ļoti svarīgs politisks solis, kas vispirms būtu jāredz kā Kosovas ārlietu ministra vēsturiska vizīte Serbijā,» žurnālistiem norādīja Hodžajs.

Viņa vizīte tiek uzskatīta arī par zīmi spriedzes atslābumam pēc vardarbīgā incidenta Serbijas un Albānijas komandu mačā 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 14.oktobrī.

Jau ziņots, ka maču Belgradā nācās pārtraukt, jo stadionā parādījās bezpilota lidmašīna, kas lidoja ar piekarinātu Lielalbānijas karogu, ko pēc tam noķēra Serbijas futbolists. Tajā brīdī starp abu komandu spēlētājiem sākās nesaskaņas, bet turpinājumā laukumā izskrēja serbu atbalstītāji un citas nepiederošas personas, kas vēlējās pārmācīt Albānijas valstsvienības spēlētājus.

Šim incidentam sekoja citas sadursmes starp serbiem un etniskajiem albāņiem.

Saspringtās situācijas dēļ tika atcelta plānotā Albānijas premjerministra vizīte Serbijā, kas būtu bijusi pirmā šāda vizīte 70 gadu laikā.

Tagad vizīte pārcelta uz novembri.

Runājot par savu vizīti, Hodžajs norādīja, ka

«šodien notiek kas tāds, kas 2011.gadā bija neiedomājams, parādot, līdz kādam punktam mūsu attiecības ir uzlabojušās».

Kosova, kur vairums iedzīvotāju ir albāņi, pasludināja neatkarību 2008.gadā.

Lai gan Serbija joprojām atsakās atzīt savas kādreizējās provinces neatkarību, Belgrada piekritusi uzlabot savas attiecības ar Kosovu, lai varētu uzsākt iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES).

Vairāk nekā 100 valstu, tostarp ASV un vairums ES dalībvalstu, Kosovas neatkarību jau atzinušas.

Abas valstis vienojās par attiecību normalizāciju 2013.gada aprīlī sarunās, kurās kā starpniece uzstājās ES.

Hodžajs aicināja turpināt dialogu, lai panāktu pilnīgu attiecību normalizēšanos.

Viņš arī aicināja Belgradu parakstīt juridiski saistošu vienošanos par attiecību normalizēšanu abu valstu starpā, pirms Serbija pievienojas ES, kā to pieprasījusi arī Brisele.

Sīkāka informācija par šo ierosināto vienošanos nav pieejama, bet Hodžajs norādīja, ka Kosovas skatījumā tā būtu līdzvērtīga miera līgumam ar Serbiju un Kosovas atzīšanai.

Viņš piebilda, ka, būdams ārlietu ministrs, simbolizē Kosovas suverenitāti.

«Lai kur es ietu, es iemiesoju Kosovas kā neatkarīgas valsts suverenitāti,» norādīja Hodžajs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu