Krievija maksās tā sauktos mūža pabalstus veterāniem Baltijā (169)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Krievija gatava sākt maksāt tā sauktos mūža pabalstus Baltijā dzīvojošiem Otrā pasaules kara veterāniem - tie būs ap 10 līdz 20 eiro mēnesī. Līdz šim uz to varēja pretendēt tikai Krievijas pilsoņi, bet tagad - arī Latvijas pilsoņi un nepilsoņi. Eksperti to sauc par jaunu Krievijas maigās varas izpausmi, turklāt amorālu, jo pabalstus varēs saņemt arī tie, kuri padomju okupācijas laikā veica represijas pret Latvijas iedzīvotājiem, šovakar vēsta LTV «Panorāma».

Ārpus Kremļa sienām ideja oficiāli parādījās šopavasar - pāris mēnešus pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā, okupējot Krimu. 8.maijā prezidents Vladimirs Putins izdeva ukazu jeb rīkojumu papildināt līdzšinējos pabalstu saņēmēju sarakstus ar veterāniem, kuri ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pilsoņi un nepilsoņi. Tagad Krievijas jaunā iecere ir sasniegusi savus adresātus Baltijā.

Saņēmēju vidū ir arī 93 gadus vecā Ņina Akermane, taču viņa par Putina dāvanu nemaz nepriecājas. «Tas ir smieklīgi! Smieklīgi! To tad vajadzēja uzreiz darīt!» Ņina rāda, kur kara laikā dzīvojusi Pēterburgā, toreizējā Ļeņingradā, blokādes laikā. Tieši uz ielas viņai apkārt mira cilvēki. Izdzīvojusi tāpēc, ka bijusi pretgaisa aizsardzības radara operatore un saņēmusi armijai paredzētās pārtikas devas.

«Nē, to nevar samaksāt naudā.. Cilvēki zaudēja dzīvības, veselību pazaudēja jau neatgriezeniski

– mana mamma badā nomira!» saka Akermane. Faktu, ka pēc visa tā tagad, 72 gadus vēlāk, Putins iedomājies materiāli pabalstīt, viņa uztver kā Putina savtīgu nolūku. «Putinam to vajag. Putins vāc visus sev apkārt. Un vēl Putinam vajag.. jūs skatāties televizoru? Nu, tad jau saprotat – visu grib apvienot ap sevi – lai visu savā varā iegūtu. Lūk, ko es domāju. Tas viss ir kā caur kopētāju izlaists. Tur nav sirds apakšā,» saka veterāne.

Viņas dēls atceras - māte agrāk pensijas aprēķināšanai lūgusi no Krievijas izziņas par tur nostrādātajiem gadiem, bet saņēmusi atteikumu. Arī tagad tikt pie solītā pabalsta būtu sarežģīti. Vēstulē rakstīts, ka to varēšot caur «Meridian Trade Bank», kur Krievija visiem Latvijas veterāniem jau atvērusi kontus. bet pirms tam prasīts kārtot virkni formalitāšu, ko ne māte, ne dēls invaliditātes dēļ nespētu. Notāra pilnvara kopā ar mājas vizīti maksātu vismaz 37 eiro. Viņš zvanījis lūgt padomu vēstniecībai, bet tur strupi atraidīts.

«Tad es nikns paliku, pateicu – mums nav Krievija, mums pensionāri, stāvot rindā pēc pensijas, nemirst. Un tad viņa nometa klausuli,»

stāsta Haralds Akermanis.

Krievija vēloties pateikties pasaules atbrīvotājiem no fašisma

Krievijas vēstniecībā sola, ka iebildumus ņemšot vērā, taču saka arī, ka absolūts vairums cilvēku par piešķirtajiem pabalstiem ir priecīgi.

Papildus Krievijas pilsoņiem, kuri pabalstus saņēma jau līdz šim, jauno saņēmēju skaits Latvijas pilsoņu un nepilsoņu vidū būšot ap 5000.

Krievijas vēstniecības Latvijā pirmais sekretārs Igors Korņējevs apgalvo, ka šādas akts izdots «pirmām kārtām ir tādēļ, ka mums nav starptautisku līgumu starp Krieviju un Latviju, Lietuvu un Igauniju, kas regulētu papildu sociālo nodrošināšanu Lielā Tēvijas kara veterāniem, kuri dzīvo Baltijā. Un arī Krievijas vēlēšanās izteikt pateicību un cieņu cilvēkiem, kuri pēc būtības ir veikuši bezprecedenta varoņdarbu – atbrīvojuši pasauli no fašisma, un tiem cilvēkiem, kuri pilnā mērā ir izjutuši visas fašistiskā režīma šausmas.»

Iniciatori bijuši paši baltieši caur šejienes veterānu organizācijām, bet pabalsti neesot speciāli pieskaņoti šā gada notikumiem. Vienkārši tagad beigušies sagatavošanās darbi. Veterāni vēl varot pieteikties iekļaušanai pabalstu sarakstos. «Krievija nāca pretim – te satikās tautas vēlmes un Krievijas vadības vēlmes,» stāsta Korņējevs.

Analītiķi: Krievijas pabalsti ir amorāli

Politiskie analītiķi savukārt norāda uz Krievijas lēmuma morālo pusi. Zem it kā cēlā mērķa palīdzēt veterāniem Krievija tiecas šeit nostiprināt savu atbalstītāju loku, maksājot pabalstus arī tiem, kuri padomju okupācijas laikā līdzatbildīgi par Latvijas iedzīvotāju nāvi Sibīrijā vai par nacionālo partizānu slepkavošanu.

«Piemēram, ir zināms, ka šie Iznīcinātāju bataljona dalībnieki, jeb, kā viņus kādreiz sauca, - «istrebiķeļi» - bija piedalījušies, piemēram, cilvēku, kā toreiz diezgan ciniski to formulēja «iekraušanā deportēto vagonos» 1949.gada 25.marta izvešanās. Šie pabalsti tiek attiecināti uz šādiem cilvēkiem,» norāda Austrumeiropas politikas pētniecības centra vadītājs Ainārs Lerhis. Eksperts uzskata – mūsu valstij vajadzētu izvērtēt savu attieksmi pret šo Krievijas soli.

«Juridiski mēs īsti neko nevaram izdarīt. Tanī pašā laikā mēs arī esam vērsuši Krievijas puses uzmanību uz to, ka šādu darbību, iepriekš nekonsultējoties, – mūsu teritorijā galu galā šī darbība plānojas – nu, nav īsti draudzīgi. Nu, to mēs nevarētu saukt par tādu koleģiālu un labu kaimiņattiecību izpausmi,» atzīst Ārlietu ministrijas politiskais direktors Eduards Stiprais

Nekāda atbilde uz šiem iebildumiem no Krievijas līdz šim neesot saņemta.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu