Eiropadome apstiprina jauno Junkera vadīto Eiropas Komisiju (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdienas naktī Eiropadomes sanāksmē Briselē apstiprināja jauno Eiropas Komisijas (EK) sastāvu, kuru vadīs bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers un, kurā Latvijas ekspremjeram Valdim Dombrovskim būs viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos amats.

Eiropadomei pieder gala vārds par EK sastāva apstiprināšanu.

Junkera vadītā komisija sāks darbu 1.novembrī. No septiņiem viceprezidentiem pirmais viceprezidents būs Franss Timmermanss no Nīderlandes, kura pārziņā būs labākas regulēšanas, starpinstitucionālo attiecību, likuma varas un pamattiesību hartas jautājumi.

Pārējie viceprezidenti būs Dombrovskis, Kristalina Georgijeva no Bulgārijas, Andruss Ansips no Igaunijas, Marošs Šefčovičs no Slovākijas un Jirki Katainens no Somijas. Viceprezidente būs arī Eiropas Savienības ārlietu un drošības politikas augstā pārstāve Federika Mogerini no Itālijas.

Pirms eirokomisāri pieņems lēmumus, viņiem vispirms būs jāiegūst viceprezidenta piekrišana. Tā, piemēram, Dombrovskis kā EK viceprezidents cieši sadarbosies ar komisāriem, kuri būs atbildīgi par monetāro politiku, nodarbinātību, ekonomikas un finanšu jautājumiem, izglītību, reģionālo politiku, mobilitāti un vairākām citām jomām.

Georgijeva atbildēs par budžeta un cilvēkresursu jautājumiem, Ansips - par digitālo kopējo tirgu, Šefčovičs - par enerģētikas savienību, bet Katainens - par darbavietām, izaugsmi, investīcijām un konkurenci.

Lietuvas pārstāvis Vītenis Andrjukaitis būs veselības un pārtikas drošības komisārs.

Īrijas pārstāvis Fils Hogans būs lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs, Migels Ariass Kaņete no Spānijas - klimata rīcības un enerģētikas komisārs, Margrēte Vestagere no Dānijas - konkurences komisāre.

Ginters Etingers no Vācijas būs digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs, bet Pjērs Moskovisī no Francijas - ekonomikas un finanšu jautājumu, nodokļu un muitas komisārs.

Tiboram Navrāčičam no Ungārijas būs izglītības, kultūras, jaunatnes un pilsonības jautājumu komisāra amats, bet Marianne Tīsena no Beļģijas būs nodarbinātības, sociālo jautājumu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre.

Karmenu Vella no Maltas būs vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisārs, bet Johanness Hāns no Austrijas - Eiropas kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs.

Džonatans Hils no Lielbritānijas būs finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisārs, bet Krists Stilianidis no Kipras - humānās palīdzības un krīžu pārvaldības komisārs.

Elžbeta Beņkovska no Polijas būs iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu komisāre, bet Nevens Mimica no Horvātijas - starptautiskās sadarbības un attīstības komisārs.

Vera Jourova no Čehijas būs tieslietu, patērētāju jautājumu un dzimumu līdztiesības komisāre, bet Dimitris Avramopuls no Grieķijas - migrācijas un iekšlietu komisārs.

Korina Krecu no Rumānijas būs reģionālās politikas komisāre, Karlušs Muedašs no Portugāles - pētījumu, zinātnes un inovāciju komisārs, Sesilija Malmstrema no Zviedrijas - tirdzniecības komisāre, bet Violeta Bulca no Slovēnijas - transporta un kosmosa komisāre.

Jauno EK sastāvu trešdien, 22.oktobrī, atbalstīja arī Eiropas Parlaments.

Pašreizējais EK sastāvs Žozē Manuela Barrozu vadībā beigs darbu 31.oktobrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu