Izraēlas Ārlietu ministrija nosoda mūziklu par Herbertu Cukuru (148)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Raimonds Birkenfelds

Izraēlas Ārlietu ministrija nosodījusi mūzikla uzvešanu Latvijā par pretrunīgi vērtēto aviatoru Herbertu Cukuru, vēsta laikraksts «The Times of Israel». «Izraēla stingi nosoda Latvijā uzvesto mūziklu, kas godina latviešu nacistu kara noziedznieku Herbertu Cukuru,» teikts Izraēlas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Izraēlas mediji norāda, ka Ārlietu ministrija reti kad komentē ārvalstu kultūras pasākumus, kas nav tieši par Izraēlu.

Simona Vīzentāla centrs norāda, ka pēc Izraēlas apkopotajām holokaustā izdzīvojušo liecībām Cukurs Otrā pasaules kara laikā piedalījies ebreju civiliedzīvotāju nogalināšanā.

Centra Jeruzalemes biroja vadītājs Eiframs Zurofs norāda, ka Cukura vainu apliecina neskaitāmas holokaustu pārdzīvojušo ebreju liecības, jo atšķirībā no citiem latviešu kolaboracionistiem Cukurs bija slavens Latvijas sabiedrībā kā aviators un tāpēc atpazīts upuru vidū.

«Piemēram, Rafaels Šubs savā liecībā, kuru es atradu «Yad Vashem» arhīvos, stāsta, ka Cukurs sadedzināja astoņus ebrejus jaunajā [ebreju] kapsētā Rīgā, pat uzskaitot upurus - sinagogas darbinieks Feldheims, viņa sieva un četri bērni un solists Mincs un viņa sieva,» raksta Zurofs.

«Cits izdzīvojušais, Abrahams Šapiro, kurš tika nodarbināts Arāja vienības galvenajā mītnē Valdemāra ielā 19, liecināja, ka Cukurs personīgi nogalināja divus ebrejus, kas nepakļāvās viņa pavēlēm, un vēlāk bija liecinieks tam, ka Cukurs un citi latviešu virsnieki seksuāli aizskāra un spīdzināja jaunu ebreju meiteni, kamēr Šapiro likts spēlēt pavadījumā klavieres,» savā paziņojumā norāda Zurofs.

«Visskarbākie pierādījumi nāk no Maksa Tukaciera, kas Atbrīvoto ebreju centrālās komitejas tieslietu departamentam Vācijā 1948.gadā liecina, ka Cukurs piekāva un nogalināja vīriešus, sievietes un bērnus, kas nespēja tikt līdzi Rīgas ebrejiem, kas tika dzīti nogalināšanai Rumbulas mežā, kur 1941.gada 30.novembrī un 8.decembrī notika masveida ebreju nogalināšana. Viņš arī liecināja, ka slavenais aviators pavēlēja vecāka gadagājuma ebrejam izvarot jaunu ebreju meiteni latviešu policistu un ieslodzīto priekšā Arāja mītnē. Kad viņš atteicās to darīt, Cukurs viņam licis skūpstīt meitenes kailo ķermeni. Aptuveni 10 līdz 15 ieslodzītos, kas centās izvairīties skatīties šajā šausminošajā ainā, Cukurs piekāva līdz nāvei,» teikts Zurofa paziņojumā.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģenerālprokuratūra 2006.gadā sāka krimināllietu par ebreju tautības civiliedzīvotāju masveida iznīcināšanas akcijām Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā pēc Krimināllikuma 71.panta par genocīdu. Šinī kriminālprocesā tiek izmeklēta arī Herberta Cukura darbība Vācijas drošības dienesta (SD) Latviešu drošības palīgpolicijā jeb tā saucamajā Arāja komandā, kuras komandieris bija Viktors Arājs.

Jau pirms vairākiem gadiem Ģenerālprokuratūras sāktajā pārbaudē konstatēts, ka Otrā pasaules kara laikā Cukura darbība ir bijusi saistīta ar SD tā saucamo «Arāja komandu».

Kriminālprocesā pierādīts, ka Cukurs 1941.gada 14.jūlijā virsnieka pakāpē sācis dienestu «Arāja komandā». Sākotnēji Cukurs bijis Arāja palīgs, bet vēlāk - atbildīgais par dienesta automašīnu ekspluatāciju un remontiem, bruņojuma uzglabāšanu, tā tehnisko apkopi un izsniegšanu.

Izmeklēšanas gaitā plaša informācija iegūta, veicot pārbaudi Latvijas Republikas arhīvos, izpētot simtiem bijušās LPSR Valsts Drošības komitejas (VDK) arhīva krimināllietas, tajā skaitā krimināllietu Arāja apsūdzībā, arhīvu fonda «LPSR Ārkārtējā komisija» materiālus, pārbaudot krimināllietu materiālus, kuros bijusī LPSR VDK apkopojusi «Arāja komandas» dalībnieku liecības, kā arī Hamburgas apgabaltiesas materiālus Arāja lietas iztiesāšanā. Tāpat tika nosūtīti tiesiskās palīdzības lūgumi Krievijai, Brazīlijai, Hamburgas apgabaltiesai, kā arī analizēti Simona Vīzentāla centra atsūtītie materiāli, masu medijos pieejamā informācija, Cukura radinieku atsūtītā informācija un cita veida informācija.

Vairākus gadus Krievija nereaģēja, taču tagad uz tiesiskās palīdzības lūgumu atbilde ir sniegta. Vai atsūtītā informācija ir noderīga izmeklēšanai, Ģenerālprokuratūra neatklāja.

Pēc publikācijām masu medijos par Dana Raviva un Joses Melmana grāmatas «Spiegi pret Armagedonu» izdošanu, kurā aprakstīts, kāpēc un kā noslepkavots Cukurs 1965.gadā, Ģenerālprokuratūra nosūtīja tiesiskās palīdzības lūgumu Izraēlas kompetentai iestādei, taču atbilde no Izraēlas joprojām nav saņemta.

Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu