Putins: nepieciešams jauns globālais konsenss (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka uz globālo satricinājumu fona ir jāpanāk jauns «atbildīgo spēku konsenss», un noraidīja iespēju, ka varētu notikt «lokāli darījumi un ietekmes sfēru sadale».

«Uz starptautiskās vides fundamentālo pārmaiņu, nevadāmības pieauguma un dažādu draudu fona mums ir nepieciešams jauns globālais atbildīgo spēku konsenss,» teica Putins starptautiskā diskusiju kluba «Valdajs» sanāksmē Sočos.

Krievijas prezidents norādīja, ka «nedrīkst notikt nekādi lokālie darījumi, ietekmes sfēru pārdales, ne arī kāda pilnīga dominēšana».

«Uzskatu, ka ir nepieciešams jauns «savstarpējās atkarības izdevums«,» paziņoja Putins.

Viņš uzsvēra, ka «pasaulē ir iestājies pārmaiņu un dziļu transformāciju laikmets, kad mums visiem ir nepieciešama īpaši augsta piesardzība un spēja izvairīties no nevajadzīgiem soļiem».

«Pēc Aukstā kara beigām starptautiskās politikas dalībnieki nedaudz zaudēja šīs spējas. Tagad par tām ir jāatceras. Citādi cerības par mierīgu, stabilu attīstību izrādīsies bīstama ilūzija, bet šīsdienas satricinājumi būs pasaules kārtības kraha aizsākums,» brīdināja Putins.

Viņš norādīja, ka stabilākas pasaules kārtības veidošana ir ilgs un grūts uzdevums.

Tomēr, kā norādīja Putins, «mēs spējām izstrādāt sadarbības noteikumus pēc Otrā pasaules kara, spējām vienoties septiņdesmitajos gados Helsinkos [1975.gadā noslēgtā Helsinku vienošanās starp Aukstā kara nometnēm par attiecību uzlabošanu]. Mūsu kopīgs pienākums - atrisināt šo fundamentālo uzdevumu jaunā attīstības stadijā,» viņš paziņoja.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu