Francijas tiesa ļauj bijušo Kazahstānas baņķieri Abļazovu izdot Krievijai vai Ukrainai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa Francijas pilsētā Lionā piektdien atļāva bijušo Kazahstānas baņķieri un režīma kritizētāju Muhtaru Abļazovu izdot Krievijai vai Ukrainai.

Tiesas spriedumā kā prioritārs izdošanas variants tika noteikta Krievija, jo tur Abļazovu apsūdz par piecu miljardu ASV dolāru (četru miljardu eiro) izlaupīšanu. Ukrainā viņu apsūdz par 400 miljonu dolāru (316 miljonu eiro) izlaupīšanu.

Lionas tiesa ir jau trešā instance, kurā pieņemts lēmums šajā lietā. Iepriekš lieta skatīta divās instancēs, no kurām vienā nolemts Abļazovu izdot, bet otrā šis lēmums atcelts.

Gaidāms, ka bijušā Kazahstānas bankas «BTA Bank» padomes priekšsēdētāja Abļazova advokāts spriedumu pārsūdzēs augstākajā Francijas apelācijas instancē Kasācijas tiesā..

Bijušo Kazahstānas baņķieri 2013.gada 31.jūlijā aizturēja Francijas dienvidaustrumos saistībā ar Ukrainas izdotu aizturēšanas orderi par noziegumiem, ko viņš pret banku pastrādājis Ukrainas teritorijā.

2010.gadā bijušo baņķieri meklēšanā izsludināja Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas apsūdzībās par bankas līdzekļu piesavināšanos un krāpniecību.

Kazahstāna viņu apsūdz finanšu noziegumos, kuru kopējā summa pārsniedz 4,6 miljardus eiro.

Kazahstānas Ģenerālprokuratūras dati liecina, ka par Abļazova un viņa līdzgaitnieku darbību kriminālizmeklēšanas sāktas Kiprā, Ungārijā un Latvijā, bet Īrijas un Francijas atbildīgās institūcijas veica pārbaudi ar Abļazovu saistītos uzņēmumos.

Bijušā baņķiera advokāti bažījas, ka izdošanas gadījumā Krievijai vai Ukrainai pastāv risks, ka viņu izdos tālāk Kazahstānai.

Bijušajam Kazahstānas enerģētikas ministram Abļazovam, kurš vēlāk kļuva par vienu no opozīcijas līderiem, 2002.gadā tika piespriests cietumsods par varas ļaunprātīgu izmantošanu un nelikumīgu uzņēmējdarbību. Pēc atbrīvošanas no cietuma viņš līdz 2009.gadam bija bankas «BTA Bank» padomes priekšsēdētājs.

Ekonomiskās krīzes laikā «BTA Bank» radās problēmas, tajās iejaucās Kazahstānas valdība un šo banku nacionalizēja. Abļazovs aizbēga uz Londonu un tika izsludināts starptautiskā meklēšanā par valsts un investoru līdzekļu piesavināšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu