Lietuva aicina Krieviju atvilkt karaspēku no Ukrainas (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas vēstniece ANO Raimonda Murmokaite piektdien ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā aicināja Krieviju atvilkt karaspēku no Ukrainas un atturēties no darbībām, kuras faktiski nozīmētu Abhāzijas aneksiju.

Vēstniece sacīja, ka prokrieviskie separātisti Ukrainas austrumos pārkāpj pamieru, ik dienu rīkojot uzbrukumus pie Doņeckas lidostas, un «Krievijas karavīri turpina mirt uz Ukrainas zemes».

«Sarežģīts Krievijas militārais aprīkojums, reaktīvās raķešu palaišanas sistēmas, tanki un munīcija turpina izraisīt nāvi un postījumus uz Ukrainas zemes, un robeža paliek plaši atvērta vīriem armijas maskēšanās tērpos un kazaku uniformās,» sacīja diplomāte.

Lietuvas vēstniece uzsvēra, ka galvenās bažas vēl arvien rada cilvēktiesību situācija rajonos, kurus kontrolē Krievijas atbalstīti bruņoti grupējumi. Viņa sacīja, ka nogalināšana bez tiesas, spīdzināšana, iebiedēšana, publiska pazemošana, izspiešana, nolaupīšana izpirkuma iegūšanai un spaidu darbs vēl aizvien ir raksturīgas prokrievisko kaujinieku pazīmes Austrumukrainā.

Krievija līdz šim atsakās nosodīt šos noziegumus, tāpēc Krievijas ziņojumi par kasešbumbu lietošanu Ukrainā ir diezgan «ironiski», sacīja vēstniece. Apgalvojumus par kasešbumbu lietošanu izteica starptautiskā nevalstiskā organizācija «Human Rights Watch», bet tās pārstāvji piebilda, ka aizliegtos ieročus var būt lietojuši separātisti un pati Krievija, teica Murmokaite.

Viņa aicināja Ukrainu pievienoties Oslo konvencijai par kasešu munīcijas aizliegumu, kas būtu labākais līdzeklis pret tālākām spekulācijām par šo tematu.

Lietuvas vēstniece arī sacīja, ka tas, vai pamiers Ukrainā būs veiksmīgs, ir atkarīgs galvenokārt no Maskavas darbībām.

«Vienīgais dzīvotspējīgais risinājums ir tāds, kas pilnīgi respektē Ukrainas suverenitāti, neatkarību, vienotību un teritoriālo integritāti, ar Krimu kā neatņemamu tās daļu. Krievijai ir nekavējoties jāatvelk visi savi bruņotie formējumi, militārais aprīkojums un karotāji no Ukrainas teritorijas, jābeidz atbalstīt un apbruņot separātistus un nepārprotami jānosoda separātistu kaujinieku plānotās nelikumīgās vēlēšanas. Ir jānodrošina pastāvīga novērošana un pārbaude abās Ukrainas-Krievijas valsts robežas pusēs,» sacīja Murmokaite.

Vēstniece arī pievērsa uzmanību situācijai Gruzijas separātiskajā republikā Abhāzijā, kuru Krievija aicina noslēgt īpašu vienošanos.

«Krievijai ir jābeidz saspīlējuma eskalācija .. Nesen ierosinātais vienošanās projekts par aliansi un integrāciju starp Krievijas Federāciju un Abhāzijas surogātrepubliku nav nekas cits kā neatņemamas Gruzijas daļas aneksija de facto,» sacīja vēstniece.

Lietuva ir ANO Drošības padomes dalībvalsts šajā un nākamajā gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu