Hakerim no Igaunijas ASV piespriests 11 gadu cietumsods (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa ASV pilsētā Atlantā ir piespriedusi Igaunijas kibernoziedzniekam Sergejam Čurikovam 11 gadu cietumsodu, ziņoja laikraksta «Star Tribune» interneta versija.

Federālā tiesa Atlantā arī nolēma, ka 30 gadus vecajam Čurikovam ir jāatmaksā 8,4 miljoni ASV dolāru (6,6 miljoni eiro), ko viņš nozadzis no bankomātiem visā pasaulē.

Čurikovs atzinās, ka 2008.gadā organizējis kiberuzbrukumu kredītkaršu apstrādes kompānijai, dodot iespēju hakeriem nozagt miljoniem dolāru no bankomātiem. Togad viņš ieguva neautorizētu pieeju Lielbritānijas bankas «Royal Bank of Scotland» (RBS) ASV maksājumu apstrādes sistēmas «RBS WorldPay» datortīklam Atlantā. Čurikovs nodeva iegūto informāciju savam līdzzinātājam Igoram Grudijevam, kuram bija uzdots izgatavot viltotas banku kartes ar šiem datiem un organizēt skaidras naudas izņemšanu ar tām.

Čurikova vadītā kibernoziedznieku grupa 2008.gada rudenī piekļuva RBS norēķinu sistēmā «WorldPay» esošo klientu kontu datiem un vēlāk, izmantojot 44 viltotas debetkartes, 12 stundu laikā no vairāk nekā 2100 bankomātiem 280 pilsētās 30 valstīs, tostarp ASV, Honkongā, Igaunijā, Itālijā, Japānā, Kanādā, Krievijā un Ukrainā, izņēma aptuveni 9,4 miljonus ASV dolāru (7,4 miljonus eiro). Naudas izņēmēji drīkstēja paturēt 30 līdz 50 procentus no summas, bet pārējā nauda viņiem bija jānosūta kiberuzbrukuma organizētājiem, izmantojot sistēmas «WorldPay» vai «Western Union».

Speciālisti kiberuzbrukumu vērtēja kā tehniski ārkārtīgi sarežģītu, jo hakeriem bija izdevies palielināt apzagto kontu noteiktos naudas izmaksas ierobežojumus.

2009.gada novembrī ASV apsūdzības par naudas izņemšanu no bankomātiem ar viltotām kartēm izvirzīja vairākiem Igaunijas galvaspilsētas Tallinas iedzīvotājiem - Sergejam Čurikovam, Igoram Grudijevam, Ronaldam Cojam, Evelīnai Cojai un Mihailam Jevgenovam, Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas iedzīvotājam Oļegam Koveļinam, Krievijas pilsētas Sanktēterburgas iedzīvotājam Viktoram Pļeščukam un vēl vienai personai, kas figurē ar segvārdu «Hacker 3». Viņi bija vecumā no 21 līdz nedaudz pāri 30 gadiem. Daļa no viņiem atradās apcietinājumā Krievijā vai Igaunijā.

Igaunijas valdība 2010.gada maijā nolēma izdot Čurikovu Savienotajām Valstīm un tā paša gada augustā viņu izdeva.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu