Sešas lietas, ko pirms miega dara veiksmīgi cilvēki (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/ScanPix

Šķiet, visi dzirdējuši stāstus par īpaši veiksmīgiem cilvēkiem, kuri mostas agri no rīta un pamanās iekarot pasauli, vēl pirms vairums no mums tikuši pie krūzītes karstas kafijas. Taču īpaši nozīmīgs laiks veiksmīgu cilvēku ikdienā esot arī vakars, raksta «Daily Beast». Ko dara veiksmīgi cilvēki pirms miega, un kāds ir viņu noslēpums?

 

Tērējiet ne mazāk kā stundu lasīšanai

Viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, «Microsoft» dibinātājs Bils Geitss atzīst, ka mēdz ļoti daudz lasīt. Katru vakaru pirms miega viņš lasīšanai velta aptuveni stundu.

Neņemot vērā to, ka šāds paradums sniedz jaunas zināšanas, ir pierādīts arī fakts, ka ikdienas lasīšana mazina stresu un uzlabo atmiņu.

2009. gadā Eseksas Universitāte veica pētījumu, saskaņā ar kuru pat tikai sešas minūtes dienā ilga lasīšana var samazināt stresu par 68%.

Vēl viena liela priekšrocība esot tā, ka grāmatu lasīšana uzlabo cilvēku garīgo funkciju. Ik reizi, kad lasāt, ieguvējas ir jūsu smadzenes, un ne tikai pārnestā nozīmē. Briti pētījumā noskaidrojuši, ka cilvēki, kuri lasa, par 32% mazāk nekā citi sirgst ar vecumu saistītām un psihes slimībām.

 
Foto: AFP/LETA

Atstājiet mobilo telefonu uz nakti citā istabā

Arianna Hafingtone ir viena no lielākajiem ASV mediju holdingiem - «Huffington Post» dibinātājām. Darbs un lielā atbildība darīja savu, un kādā brīdī Hafingtone iedzīvojās veselības problēmās - viņa no spēku izsīkuma un miega trūkuma sāka zaudēt samaņu. Sieviete izlēma radikāli mainīt savu dzīvi un publiski sāka sludināt «atslēgšanās» metodi. Katru vakaru pirms došanās pie miera Arianna visus sakaru līdzekļus atstāja ārpus savas guļamistabas.

Šādas taktikas pareizību apstiprina arī zinātne. Profesors Čārlzs Čeislers no Hārvarda universitātes apgalvo, ka spilgta gaisma no mūsu mobilo telefonu ekrāniem traucē dabiskos miega procesus un liek organismam domāt, ka iestājusies diena. Tādā veidā smadzenes saņem signālu, kas neļauj izdalīt zināmus ķīmiskos elementus, kas savukārt noved pie tā, ka mēs nevaram iemigt vai arī nākamajā dienā pamostamies vien ar lielām grūtībām.

Tāpēc, ja gribat labi izgulēties, noslēpiet savu mobilo telefonu kaut kur labi tālu.
 
Foto: Publicitātes foto

Veids, kā atrast risinājumu dienas laikā nepievaramai problēmai

Digitālā instrumenta «Buffer» dibinātājs Džoels Gaskoins iecienījis pirms gulētiešanas doties pastaigās. Šo laiku viņš izmanto, lai atbrīvotu galvu no domām par darbu, kā arī lai fiziski nogurtu.

Tādam aizņemtam cilvēkam kā Džoels šāda pastaiga var būt ideāls veids, kā atbrīvoties no ikdienas stresa.

Pie tam staigāšanai ir virkne acīmredzamu priekšrocību. Pētījumi rāda, ka pastaigas var stimulēt radošumu.

Kad staigājat, jūsu prāts darbojas mazāk intensīvi un tādējādi ir atvērts jaunām idejām.

Ja jums ir uzdevums, ar ko nevarat tikt galā birojā, tad varbūt neliela nakts pastaiga ir tas, kas nepieciešams, lai nonāktu pie ideāla problēmas risinājuma.

 

Ar šo metodi var mazināt depresiju un pat sāpes

Ietekmīgā mediju personība Opra Vinfrija ir viena no iecienītākajām TV dīvām pasaulē. Un viņa jau sen ieradusi pirms miega nodoties meditācijai. Nav nekādu šaubu, ka Opras grafiks ir ļoti noslogots un dienas beigās ir nepieciešama atbrīvošanās.

Strīdi par to, vai meditācija tiešām ir lietderīga, ir nebeidzami, bet 2014. gadā veikts pētījums parādīja diezgan nepārprotamus rezultātus.

Meditācija mazina stresu, nemieru, depresiju un sāpes.

Tāpēc nav svarīgi, kāds ir jūsu viedoklis par meditāciju, ar faktiem strīdēties ir muļķīgi.

 

Nakts klusums - labākās zāles radošai krīzei

2006. gadā pasaulslavenā dizainere Vera Vonga intervijā žurnālam «Fortune» izteicās, ka viņas ikvakara pirmsmiega rituāls ir apģērbu dizainēšana. Dažkārt nakts klusums var būt labākās zāles pret radošu krīzi.

Tas var šķist savādi, taču pētījumi parāda, ka nakts tiešām ir labākais laiks radošām nodarbēm, pat ja jūs jūtaties noguris.

«Albion College» veikts pētījums apstiprinājis, ka «uzdevums, kas prasa radošu redzējumu, daudzkārt labāk sokas neoptimālā diennakts laikā».

Zinātnieki šo fenomenu skaidro ar to, ka prāts nakts laikā jūtas mazāk ierobežots.

Spēja pieņemt loģiskus lēmumus pasliktinās, taču no otras puses - ir krietni vieglāk veikt ar loģiku nesaistītus uzdevumus un nonākt pie neordināriem secinājumiem un atklājumiem.

Secinājums: ja esat agrais putniņš, radošākās idejas jūs varēsiet radīt tieši pirms miega.

 
Foto: Kadrs no video

Nosauc sev trīs lietas, ko gribi nākamajā dienā paveikt

«American Express» vadītājs Kenets Šeno lieliski pārvalda savu laiku un ar to nodarbojas tieši pirms došanās gulēt. Viņš pirms gulētiešanas ieradis plānot trīs lietas, kuras noteikti grib īstenot nākošajā dienā. Šādā veidā Šeno bez liekas minstināšanās ķeras klāt pašam svarīgākajam viņa iecerēs.

1990. gados veikti pētījumi šīs neparastās stratēģijas noderību apstiprina. Zinātnieki pētījuma ietvaros novēroja grupu studentu, sākot ar vidusskolu un beidzot ar pēdējo gadu studentiem universitātē. Salīdzinot studentu laika pārvaldības prasmes pētījuma sākumā un tā beigās, zinātnieki nonāca pie interesanta secinājuma. Studenti ar labākajām plānošanas prasmēm arī demonstrēja visaugstākos rezultātus, pagūstot īstenot visdažādākās lietas. Un studentu akadēmiskos panākumus tieši noteica viņu spēja labi plānot laiku.

Ne velti mēdz teikt: jo vairāk darīsi, jo vairāk paspēsi izdarīt.
Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu