Tunisijas parlamenta vēlēšanās uzvar sekulāra partija, sakaujot valdošos islāmistus (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi ekspremjera Bedži Saīda al Sebsi sekulārā partija «Tunisijas aicinājums» («Nidaa Tounes»), sakaujot valdošo mēreno islāmistu Atdzimšanas partiju («Hizb Ennadha»), liecina ceturtdien publicēti oficiāli provizoriskie rezultāti.

Partija «Tunisijas aicinājums» ir ieguvusi 85 parlamenta deputātu mandātus, bet Atdzimšanas partija ar 69 mandātiem ir otrajā vietā. Vienpalātas parlamentā Tautas pārstāvju sapulcē ir pavisam 217 deputāti.

Atdzimšanas partija jau ir atzinusi savu sakāvi, un tās amatpersonas ir aicinājušas partiju «Tunisijas aicinājums» veidot iekļaujošu valdību.

Šīs bija pirmās parlamenta vēlēšanas, kas Tunisijā notika saskaņā ar šā gada janvārī pieņemto valsts konstitūciju, kas tika izstrādāta pēc autoritārā prezidenta Zinelabidina ben Ali gāšanas tautas protestos 2011.gadā.

Vēlētāji varēja izvēlēties no vairāk nekā 100 politisko spēku un neatkarīgo kandidātu sarakstiem. Vismaz pusei kandidātu katrā sarakstā bija jābūt sievietēm. Kandidātiem bija jābūt vismaz 23 gadus veciem.

Jaunais parlaments nomainīs 2011.gada oktobrī ievēlēto satversmes sapulci, kurā arī ir 217 deputāti. Satversmes sapulcē vislielākais politiskais spēks ar 85 deputātiem ir Atdzimšanas partija.

Parlamenta pilnvaru termiņš būs pieci gadi.

23.novembrī Tunisijā notiks prezidenta vēlēšanas.

Balsstiesības ir 5,2 miljoniem Tunisijas pilsoņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu