«Petro Porošenko bloks»: premjera amatam ir vismaz divi kandidāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Ukrainas premjerministra amatu pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām pretendē vismaz divi kandidāti, trešdienas vakarā paziņoja partija «Petro Porošenko bloks».

«Ir vairākas kandidatūras premjerministra amatam. Galīgo lēmumu pieņems koalīcija,» Ukrainas televīzijas 5.kanālā sacīja «Petro Porošenko bloka» vēlēšanu štāba vadītājs Vitālijs Kovaļčuks, atbildot uz jautājumu, kāda ir varbūtība, ka premjera amatā paliks Arsenijs Jaceņuks.

Kovaļčuks sacīja, ka premjera amata kandidāti ir vismaz divi, bet uzsvēra, ka kandidatūras var piedāvāt arī partijas «Pašpalīdzība» («Samopomič») un «Tēvzeme» («Batjkivščina»).

Viņš arī sacīja, ka nākamās koalīcijas potenciālo dalībnieku sarunas par koalīcijas vienošanās saturu notiks tikai pēc galīgo vēlēšanu rezultātu paziņošanas.

Provizoriskie rezultāti pēc 99% balsošanas protokolu apstrādes liecina, ka Ukrainā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās parlamentā ir iekļuvušas sešas partijas un apvienības, bet vēl viena partija ir tuvu 5% barjerai iekļūšanai parlamentā pēc partiju sarakstiem.

Saskaņā ar šiem rezultātiem premjerministra Arsenija Jaceņuka partija «Tautas fronte» ieguvusi 22,17% balsu, bet valsts prezidentu Petro Porošenko atbalstošā partija «Petro Porošenko bloks» - 21,81% balsu.

Ļvovas mēra Andrija Sadovija vadītā partija «Pašpalīdzība» («Samopomič») saņēmusi 10,99% balsu.

Tālāk ar 9,38% balsu seko bijušā vicepremjera Jurija Boiko vadītā partiju apvienība «Opozīcijas bloks», kurā ir pārstāvēti Eiromaidana pretinieki.

Kreisi nacionālistiskā un prorietumnieciskā «Oļega Ļaško Radikālā partija» saņēmusi 7,44% balsu, bet ekspremjeres Jūlijas Timošenko partija «Tēvzeme» («Batjkivščina») - 5,68% balsu.

Pārējie saraksti nav pārvarējuši 5% barjeru iekļūšanai parlamentā pēc partiju sarakstiem, bet šai barjerai ir tuvu Oļega Tjagņiboka nacionālistiskā partija «Brīvība» ar 4,71% balsu.

Šie rezultāti arī liecina, ka parlamenta vēlēšanās vairāk nekā pusi balsu ieguvušas prorietumnieciskās partijas.

Ukrainā svētdien notika parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Kārtējām parlamenta vēlēšanām Ukrainā būtu bijis jānotiek 2017.gada oktobrī, tomēr pēc tam, kad tautas protestos februārī tika gāzts iepriekšējais valsts prezidents Viktors Janukovičs un jūnijā prezidenta amatā stājās prezidenta ārkārtas vēlēšanās uzvarējušais Petro Porošenko, tika nolemts rīkot parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Balsotājiem bija jāizvēlas starp 29 partiju sarakstiem, no kuriem tiek ievēlēta puse no 450 deputātiem, bet otra puse deputātu tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos.

Vēlēšanas nenotika Krievijas anektētajā Krimas pussalā, kā arī separātistu kontrolētajās teritorijās Doņeckas un Luhanskas apgabalā, tāpēc ievēlēto deputātu skaits būs mazāks par 450.

Vēlēšanas notika pavisam 198 vēlēšanu apgabalos. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) datiem no visiem vēlēšanu apgabaliem tajos ir nobalsojuši 52,42% visu vēlētāju.

Parlamenta Augstākās Radas (Augstākās Padomes) deputātu pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu