Francija: nav izpildīti nosacījumi, lai varētu nodot «Mistral» Krievijai (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francija uzskata, ka vēl nav izpildīti nosacījumi, lai tā varētu nodot Krievijai helikopteru bāzes kuģi «Mistral», ceturtdien paziņoja Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns.

«Šie nosacījumi šodien vēl nav izpildīti,» ministrs paziņoja Francijas radio.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins trešdien paziņoja, ka Krievija ir saņēmusi uzaicinājumu 14. novembrī saņemt pirmo no diviem helikopteru bāzes kuģiem «Mistral», kas pēc tās pasūtījuma tiek būvēti Francijā. Francijas firma, kas būvē šos kuģus, ziņu par šādu uzaicinājumu noliedza.

Rogozina paziņojumā teikts, ka uzaicinājums nosūtīts Krievijas valsts aizsardzības eksporta kompānijai «Rosoboroneksport». Pēc Rogozina teiktā, 14.novembrī Sennazēras kuģubūvētavā Francijā ir paredzēts nodot Krievijai pirmo kuģi «Mistral» un nolaist ūdenī otro.

Rogozins uzsvēra, ka politiskais lēmums par to, vai Krievija varēs šo kuģi saņemt, ir jāpieņem Francijas prezidentam Fransuā Olandam, bet «no tehniskās puses līguma izpildē viss ir kārtībā».

Francija septembrī paziņoja, ka uz laiku aptur «Mistral» piegādi Krievijai un ka lēmums par tālāku kuģu piegādi būs atkarīgs no situācijas Ukrainā.

1,2 miljardus eiro vērtā līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas alianses dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu