Zviedrija oficiāli atzinusi Palestīnas valsti (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrija ceturtdien oficiāli atzinusi Palestīnas valsti, paziņojusi ārlietu ministre Margota Vallstrēma.

(Pievienota informācija par Izraēlas reakciju uz notikušo.)

«Šodien valdība pieņem lēmumu atzīt Palestīnas valsti,» teikts laikrakstā «Dagens Nyheter» publicētajā Vallstrēmas paziņojumā. «Tas ir svarīgs solis, kas apstiprina palestīniešu tiesības uz pašnoteikšanos.»

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents

Mahmuds Abass jau apsveicis Zviedrijas lēmumu, nodēvējot to par vēsturisku un drosmīgu soli.

Vallstrēmas paziņojumā teikts, ka Zviedrija ar šādu soli, pirmkārt, vēlas sniegt atbalstu mērenajiem spēkiem palestīniešu vidū.

Izpildīti visi kritēriji

Zviedrija uzskata, ka starptautiskie kritēriji Palestīnas valsts atzīšanai ir izpildīti. Lai gan robežas nav noteiktas, pastāv valdība, kas var veikt «iekšēju un ārēju kontroli», norādīts paziņojumā.

Palestīnas valsti jau ir atzinušas vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis - Bulgārija, Čehija, Kipra, Malta, Polija, Rumānija un Ungārija.

Izraēla ar tās sabiedrotā ASV atbalstu turpina uzstāt, ka Palestīnas valsts var tikt izveidota vienīgi sarunu ceļā starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Deviņus mēnešus ilgušās miera sarunas, kurās kā vidutājs darbojās ASV, izjuka aprīlī. Izredzes, ka tās varētu tikt atsāktas, ir visai neskaidras.

Zviedrija par savu lēmumu atzīt Palestīnas valsti paziņoja jau 3.oktobrī, izpelnoties asu Izraēlas kritiku. Arī Savienotās Valstis to nodēvēja par pāragru soli.

Vallstrēmas paziņojumā norādīts, ka Zviedrija agrāk ir atzinusi valstis, piemēram, Kosovu un Horvātiju, kurām patiesībā trūcis kontroles pār daļu savas teritorijas. Līdzīgi kā tās, arī Palestīna ir īpašs gadījums.

«Būs tādi, kas apgalvos, ka šodienas lēmums nācis pārāk agri. Es baidos, ka tas bijis novēlots,» norādīja ministre.

Izraēla: Tas ir nožēlojami

Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans ceturtdien nosodīja Zviedrijas valdības lēmumu atzīt Palestīnas valsti un nodēvēja šo lēmumu par nožēlojamu, norādot, ka tas graus centienus atrisināt konfliktu.

«Zviedrijas valdības lēmums atzīt Palestīnas valsti ir nožēlojams lēmums, kas vienīgi stiprinās ekstrēmistu elementus un palestīniešu atteikšanos [atzīt Izraēlas valsti],» viņš paziņoja.

«Ir ļoti žēl, ka Zviedrijas valdība izlēma veikt šo deklaratīvo soli, kas nodara daudz ļaunuma un nedod neko pozitīvu,» ministrs uzsvēra.

«Zviedrijas valdībai ir jāsaprot, ka attiecības Tuvajos Austrumos ir daudz sarežģītākas nekā IKEA mēbeļu salikšana, un, ka tai ir jārīkojas ar atbildību un iejūtību,» Lībermans norādīja.

Palestīnu kā valsti līdz šim bija atzinušas 134 no 193 ANO dalībvalstīm. Ārpus Eiropas Savienības esošā Islande līdz šim bija vienīgā Rietumeiropas valsts, kas pieņēmusi tādu lēmumu. Palestīnas valsti atzinušas arī septiņas ES dalībvalstis Austrumeiropā un Vidusjūras reģionā - Bulgārija, Čehija, Kipra, Malta, Polija, Rumānija un Ungārija.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu