Ķīna atvieglojusi «viena bērna» politiku, taču cerētā rezultāta nav (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc vairāk nekā trīs gadu desmitiem, kuru laikā Ķīnā saskaņā ar likumu vienai ģimenei bija ļauts pasaulē laist tikai vienu atvasi, šī valsts strauji noveco, kas attiecīgi draud ar smagām ekonomiskām problēmām. Tagad «viena bērna» politika atvieglota, taču cerēto rezultātu tas nav nesis un dzimstības bums nav sācies, raksta «The Telegraph».

Ķīnas amatpersonas pagājušā gada novembrī paziņoja, ka pāriem ļauts pasaulē laist divus bērnus, ja viens no vecākiem bijis vienīgais bērns ģimenē. Tika gaidīts, ka tas strauji palielinās dzimstību, taču tas nav noticis.

Saskaņā ar valdības aplēsēm tiesības laist pasaulē otro bērnu ieguva 11 miljoni pāru. Tādējādi tika cerēts, ka pasaulē šajā gadā papildus varētu nākt divi miljoni bērniņu.

Jaunākie dati liecina, ka šai iespēja pieteikušies vien 700 000 pāru, un 620 000 no viņiem tika dota attiecīga atļauja.

Demogrāfiskas katastrofas priekšā

Tas nozīmē, ka valsts joprojām ir demogrāfiskas katastrofas priekšā - sabiedrība turpina strauji novecot. Un jau pēc 15 gadiem vairāk nekā 60 gadi būs ceturtajai daļai valsts iedzīvotāju.

«Es jau gadiem esmu teicis, ka mūsu valdībai jāļauj ģimenēm laist pasaulē divus bērnus. Dzimstības rādītāji ir zemi, un tas nozīmē, ka mūsu dzimstības kontroles politika vispār nestrādā. Mēs jau esam kļuvuši par vienu no attīstītajām valstīm, kur ģimenes šā vai tā negrib vairāk bērnu. Cilvēki to izvēlas nevis valdības politikas dēļ, bet ekonomisku apsvērumu dēļ un mūsu sabiedrības dēļ.

Tāpēc mums cilvēkiem ir jāatdod brīvība laist pasaulē bērnus bez valdības iejaukšanās,»

saka bijušais Nacionālās ģimenes plānošanas komisijas biedrs Liangs Zongtangs.

Pie tam jaunākās politikas izmaiņas lielākoties skar ģimenes, kas dzīvo pilsētās un kuras jau tagad ar grūtībām tiek galā ar dzīves dārdzību.

Interesanti, ka šķēršļus dzimstības ierobežojumu atcelšanai liek arī pašvaldības - par viena bērna politikas pārkāpšanu pāriem draud bargi naudassodi. Un 2012. gadā pašvaldību budžetā tas ienesa vairāk nekā 2,54 miljardus eiro.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu