Polijā mēģina aizturēt režisoru Romānu Polaņski (11)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV mēģinājušas panākt dzimumnoziegumos apsūdzētā poļu kinorežisora Romāna Polaņska aizturēšanu, kad viņš ieradās Varšavā uz ebrejiem veltīta muzeja atklāšanu, ceturtdien vēsta Polijas laikraksts «Gazeta Wyborcza».

81 gadu vecais Polaņskis atrodas ASV policijas meklēšanā kopš 1977. gada, kad viņš aizbēga no valsts, lai netiktu notiesāts par 13 gadus vecas meitenes pavešanu.

ASV lūdza Polijas ģenerālprokuroram aizturēt režisoru, kamēr viņu varēs izdot ASV, vēsta avīze «Gazeta Wyborcza». Prasība tika noraidīta, jo nebija pārtulkota poļu valodā.

2010.gadā Polijas ģenerālprokurors norādīja, ka Polaņska izdošana neesot iespējama, jo saskaņā ar vietējiem likumiem jau iestājies noilgums.

Turpretī pēc ASV likumiem Polaņski joprojām varētu notiesāt.

Kinorežisors jau atgriezies Francijā, kur veido teātra izrādi «Vampīru balle».

Kā LETA jau vēstīja, 1977. gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Šveices varasiestādes 2009.gadā pēc ASV pieprasījuma arestēja franču režisoru, kad viņš devās pēc balvas uz Cīrihes kinofestivālu. Pēc vairākiem cietumā pavadītiem mēnešiem Polaņskim tika mainīts drošības līdzeklis uz mājas arestu, kura laikā viņš atradās savā brīvdienu mājā slēpošanas kūrortā Gštādē, gaidot Šveices varasiestāžu lēmumu par viņa izdošanu vai neizdošanu ASV.

Galu galā 2010.gada jūlijā Šveices tiesa noraidīja ASV prasību viņu izdot un atcēla mājas arestu, tomēr apsūdzības dzimumnoziegumos ASV nav atceltas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu