Krievijas tiesa nacionalizē «Bashneft» akcijas (16)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Arbitrāžas tiesa pieņēmusi lēmumu nacionalizēt naftas kompānijas «Bashneft» akcijas.

Tādējādi tiesa apmierinājusi ģenerālprokuratūras prasību.

Par labu valstij atsavināti 81,67% «Bashneft» akciju, kas pieder Krievijas konglomerātam «AFK Sistema» un tā meitasuzņēmumam «Sistema Invest».

«AFK Sistema» ir tiesības trīs mēnešu laikā šo lēmumu pārsūdzēt.

Uzņēmuma pārstāvji pagaidām vēl nav komentējuši tiesas lēmumu.

Pēc lēmuma pasludināšanas «AFK Sistema» akciju cena Londonas biržā samazinājās par vairāk nekā 10%.

Prasību par «Bashneft» akciju atgriešanu valsts īpašumā ģenerālprokuratūra iesniedza 25.septembrī, šādu lēmumu skaidrojot ar pārkāpumiem naftas uzņēmuma privatizācijā.

Septembra beigās «AFK Sistema» un «Sistema Invest» piederošajām akcijām tika uzlikts arests.

Kā ziņots, saistībā ar naftas uzņēmuma «Bashneft» akciju piesavināšanos un legalizēšanu izmeklēšana sākta arī pret «AFK Sistema» lielāko īpašnieku Vladimiru Jevtušenkovu, kuram pagājušajā nedēļā tika piemērots mājas arests.

Jevtušenkova arests radījis bažas Krievijas politiskajās un biznesa aprindās un izraisījis salīdzinājumus ar iepriekš piedzīvotu Kremļa vēršanos pret ietekmīgiem oligarhiem.

Jevtušenkova lieta ļauj meklēt paralēles ar tiesvedību pret kādreizējo Krievijas naftas giganta «Jukos» vadītāju Mihailu Hodorkovski, kas desmit gadus pavadīja ieslodzījumā.

Krievijas laikraksts «Vedomosti» iepriekš vēstīja, ka par «Bashneft» iegūšanu savā īpašumā interesējoties Krievijas valstij piederošais naftas gigants «Rosneft».

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu