Spānijas valsts padome par nelikumīgu atzīst arī simbolisko balsojumu par Katalonijas neatkarību (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas konsultatīvā Valsts padome ceturtdien atzina, ka Katalonijas reģionālās valdības iecerētais simboliskais balsojums par provinces neatkarību ir nelikumīgs un ka centrālajai valdībai tas jābloķē.

«Valsts padome vienbalsīgi apstiprināja lēmumu, atbalstot 9.novembrī Katalonijā paredzētā konsultatīvā [balsojuma] apstrīdēšanu,» pavēstīja Valsts padomes pārstāvis, piebilstot, ka iecerētais balsojums «neatbilst demokrātijas nosacījumiem».

Kā ziņots, Spānijas valdība pirmdien paziņoja, ka apstrīdēs tiesā Katalonijas ieceri novembrī rīkot simbolisku balsojumu par savu neatkarību.

Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Artūrs Mass šo nesaistošo balsojumu iecerējis rīkot 9.novembrī paredzētā neatkarības referenduma vietā, kura likumību Madrides valdība jau iepriekš apstrīdējusi Konstitucionālajā tiesā, kas tautas nobalsošanu apturējusi, līdz sava lēmuma pasludināšanai.

Lai gan arī iepriekš paredzētais referendums nebūtu bijis tiesiski saistošs, šobrīd iecerētā simboliskā balsošana nav oficiāla, un to pamatā organizē brīvprātīgie.

Spānijas premjerministra Marjano Rahoja konservatīvā valdība pirmdien pieprasīja Valsts padomes viedokli šajā jautājumā. Taču vēršanās Valsts padomē ir tikai pirmais solis pirms prasības iesniegšanas Konstitucionālajā tiesā, teikts valdības izplatītajā paziņojumā.

Valdība lūdza Valsts padomi savu viedokli paust iespējami drīz, lai lēmumu par reakciju uz Katalonijas iecerēto simbolisko balsojumu būtu iespējams pieņemt nākamajā valdības sēdē, kas paredzēta piektdien.

Katalonijas valdība paziņojusi, ka tiesības piedalīties balsojumā būs 5,4 miljoniem reģiona iedzīvotāju, kas sasnieguši 16 gadu vecumu. Balsstiesības tiks piešķirtas arī atsevišķām Katalonijā dzīvojošo ārvalstnieku grupām, kā arī ārvalstīs mītošajiem kataloņiem.

Vairāk nekā 900 Katalonijas municipalitāšu teritorijās un 17 pilsētās ārvalstīs paredzēts kopumā izveidot 1255 vēlēšanu iecirkņus.

Sākotnējos balsojuma rezultātus paredzēts publiskot 10.novembrī.

Tomēr nav paredzēta balsošanas gaitas uzraudzība nedz no oficiālo varasiestāžu, nedz starptautisko novērotāju puses.

Katalonijas neatkarības atbalstītāji Masa piedāvāto «kompromisu» nav uzņēmuši ar lielu entuziasmu, un opozīcijā esošās partijas, kas atbalsta neatkarību, pieprasījušas ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Arī pašu kataloņu vidū nav vienprātības. 49% aptaujāto iebilst pret ieceri oficiālā referenduma vietā rīkot simbolisku balsojumu, kamēr 44% respondentu pauduši tai atbalstu, liecina laikrakstā «El Pais» trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu