Krievija Igaunijas drošībnieka apcietinājumu pagarina līdz janvārim (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tiesa Maskavā piektdien līdz janvāra sākumam pagarinājusi noteikto drošības līdzekli apcietinājumu Krievijas aizturētajam un spiegošanā apsūdzētajam Igaunijas Drošības policijas darbiniekam Estonam Kohveram.

Krievijas ieceltais Kohvera advokāts Jevgeņijs Aksjonovs aģentūrai BNS sacīja, ka tiesa pagarinājusi apcietinājuma termiņu līdz 5.janvārim saistībā ar nepieciešamību veikt procesuālās darbības.

Pirmdien Krievijas izmeklētājs Kohveru Aksjonova klātbūtnē iepazīstināja ar lēmumu par lietā veicamajām ekspertu pārbaudēm.

«Izmeklētājs iepazīstināja ar lēmumiem veikt ekspertu pārbaudes par to, kas Kohveram tika konfiscēts aizturēšanas brīdī - ieroči, proti, pistole un speciālais tehniskais aprīkojums,» advokāts teica sarunā ar BNS. «Izmeklētājs uzdeva jautājumus, un es izteicu savas piebildes par to pēc tam, kad biju apspriedies ar Kohveru,» viņš piebilda.

Aizbildinās ar ekspertu noslogojumu

Aksjonovs norādīja, ka ekspertu pārbaudes no tehniskā viedokļa nav sarežģītas, bet tas, cik ātri tās tiks veiktas, ir atkarīgs no ekspertu noslogojuma.

Uz jautājumu, kurā robežas pusē Kohvers 5.septembrī tika aizturēts, Aksjonovs atbildēja, ka «abām pusēm ir skaidrība par šo jautājumu.

Bet, ja Igaunijas Drošības policija neiesniedz izmeklēšanai pierādījumus par to, kur kurš atradās, var pieņemt, ka šajā jautājumā ir kādas problēmas. Tomēr Krievijas izmeklētājs solīja - pagaidām tikai mutiski - kādā procesa brīdī iesniegt visus datus no sensoriem.»

Kohvera advokāts gaida, ka izmeklētājs lietas materiālus sagatavos līdz decembra sākumam, lai tos iesniegtu prokuratūrā un vēlāk arī tiesā.

Igaunijas sūtīts ārsts vēl nav apskatījis

Viņš stāstīja, ka Kohvera fiziskās un garīgās veselības stāvoklis kopumā ir apmierinošs. Oktobra sākumā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) izmeklētājs piekrita, ka no Igaunijas nosūtīts ārsts veic Kohvera veselības pārbaudi, tomēr tā vēl nav notikusi.

Advokāts piebilda, ka pirmdien ir nodevis Kohveram viņa brilles, apģērbu no mājām un Igaunijas žurnālus, kā arī viņa ģimenes fotogrāfijas, kuras nosūtījis konsulāts.

«Šonedēļ tika apstiprināts arī Kohvera līgums telefoniski sazināties ar viņa ģimenes locekļiem,» teica Aksjonovs un piebilda, ka ir iespējama arī aizturētā tikšanās ar ģimenes locekļiem, tomēr tā nav notikusi finansiālu apsvērumu dēļ.

«Mēs pārrunājām šo iespēju ar Kohvera kungu, tomēr viņš atzinās, ka viņam ir mazs bērns, tādēļ viņa sieva nevar atļauties braucienu uz Maskavu,» teica Krievijas advokāts.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Drošības policija iepriekš paziņojusi, ka 5.septembra rītā ap pulksten deviņiem Igaunijas dienvidaustrumos netālu no Luhamā robežkontroles punkta neidentificētas personas no Krievijas nolaupīja Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru, kurš vācis informāciju, kas saistīta ar pārrobežu noziedzību, un aizveda viņu uz Krieviju. Pirms nolaupīšanas tika konstatēta iejaukšanās operatīvajos radiosakaros un dūmu granātas raidīšana no Krievijas teritorijas.

Savukārt FDD 5.septembrī paziņoja, ka Pleskavas apgabalā pie robežas ar Igauniju aizturējis Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru un novērsis aģentūras darbības veikšanu Krievijas teritorijā.

Kohvers atrodas apcietinājumā Maskavā, un viņam ir izvirzītas apsūdzības spiegošanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu