ANO brīdina: ārvalstu džihādisti - nepieredzētos apmēros (17)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādisti no vairāk nekā 80 valstīm «iepriekš nepieredzētos apmēros» devušies iesaistīties cīņās Sīrijā un Irākā, balstoties uz ANO ziņojumu, piektdien vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Aptuveni 15 000 cilvēku devušies cīnīties teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» (IV) un citu radikālo kaujinieku grupējumu rindās no «valstīm, kas iepriekš nav piedzīvojušas problēmas saistībā ar teroristisko organizāciju «Al Qaeda»», minēts ziņojumā.

ANO Drošības padomes pētījumā norādīts, ka kopš 2010.gada par 20% pieaudzis to ārvalstu džihādistu skaits, kas devušies karot.

«Ir pierādījumi, ka teroristu kaujinieki no Francijas, Krievijas, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas darbojas kopā,» minēts ziņojumā.

Ik nedēļu pieci cilvēki no Anglijas dodas pievienoties «Islāma valstij»

Pēc Londonas policijas vadītāja sera Bernarda Hogana-Hova aprēķiniem, vairāk nekā pieci cilvēki katru nedēļu pametuši valsti, lai pievienotos IV. Drošības dienestu amatpersonas aprēķinājušas, ka šobrīd aptuveni 500 Lielbritānijas pilsoņu cīnās Sīrijā un Irākā.

ANO brīdinājusi, ka valstīm aizvien vairāk nāksies saskarties ar problēma, kad šie cilvēki gribēs atgriezties mājās.

Ziņojumu veidojusi komisija, kas novēro «Al Qaeda», un tā secinājusi, ka reiz tik ietekmīgā un biedējošā organizācija tagad atstumta otrajā plānā vēl agresīvākās IV dēļ, kuru «Al Qaeda» līderis Aimans az Zavahiri februārī izslēdza no teroristiskās organizācijas rindām.

Neraugoties uz šķelšanos, līdzīgā ideoloģija ar «Al Qaeda» ir pietiekams iemesls ASV prezidenta Baraka Obamas aizsāktajai cīņai pret IV, secinājusi ANO. Abi grupējumi tiek uzskatīti par daļu no plašākas kustības.

««Al Qaeda» kodolam un IV ir līdzīgi mērķi ar atšķirībām līdera lomā,» vēsta ANO.

Obama ir apsolījis, ka nesūtīs sauszemes spēkus cīņai ar teroristiem Irākā un Sīrijā un paļausies uz gaisa un vietējiem spēkiem, tomēr pēdējā laikā uz viņa plāniem tiek izdarīts spiediens no padomniekiem cīņā iesaistīt arī sauszemes spēkus.

ANO piekrīt Obamas administrācijas secinājumiem, ka «Al Qaeda» kodols ir vājš, bet norādīja, ka tās noriets ir pavēris ceļu citām, daudz vardarbīgākām grupām, kurām «uzbrukumi pāri robežām vai uzbrukumi starptautiskiem objektiem nav tik svarīgi».

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu