ES sestdien Vidusjūrā sāk jaunu nelegālo imigrantu glābšanas misiju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) sestdien Vidusjūrā sāk jaunu nelegālo imigrantu meklēšanas un glābšanas misiju pēc tam, kad Itālija apstiprināja savas misijas «Mare Nostrum» pārtraukšanu, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

ES robežapsardzības aģentūras «Frontex» vadītās operācijas «Triton» rīcībā dalībvalstis nodevušas četras lidmašīnas, helikopteru un 21 kuģi, piektdien pavēstīja amatpersonas.

ES dalībvalstis dalībai misijā komandēs arī 65 robežsargus.

Kopumā atbalstu operācijai «Triton» sniegusi 21 dalībvalsts.

«Triton» budžets ir 2,9 miljoni eiro mēnesī, un šī summa paredzēta, lai segtu dalībvalstu izmaksas, kas radušās, atbalstot operāciju.

Tikmēr, piemēram, Lielbritānija atteikusies piedalīties operācijā, norādot, ka šādas misijas vienīgi pamudina vēl lielāku skaitu nelegālo imigrantu censties šķērsot Vidusjūru, lai nonāktu ES.

Kopš gada sākuma saskaņā ar Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem reģistrēta 3072 cilvēku bojāeja, mēģinot paveikt šo bīstamo ceļu.

Kā ziņots, Itālija piektdien apstiprināja, ka pārtrauc vērienīgo imigrantu kuģu meklēšanas un glābšanas operāciju «Mare Nostrum», kuras gaitā no nedrošiem kuģiem uzņemti 150 000 nelikumīgo ceļotāju.

«»Mare Nostrum» beidzas. Itālija ir paveikusi savu pienākumu,» preses konferencē sacīja iekšlietu ministrs Andželīno Alfāno.

Kopš pagājušā gada oktobra, kad divu kuģu avārijā dzīvību zaudēja 400 nelegālie imigranti, valdība vērienīgajai jūras operācijai ir iztērējusi 114 miljonus eiro.

«Būs fāze, kad «Mare Nostrum» papildinās «Triton», un tas ilgs divus mēnešus,» norādīja ministrs.

Kaut arī vērienīgā operācija tiek beigta, Itālija arī turpmāk pakļausies «jūras likumiem». Atbilstoši šiem likumiem kuģiem, kas pamana grūtībās nonākušus imigrantus, ir pienākums viņus izglābt.

Arī ES uzsvērusi, ka operācija «Triton» neatbrīvo Itāliju no pienākuma ievērot starptautiskās jūras tiesības un nepieciešamības gadījumā sniegt imigrantiem palīdzību.

«Itālijas pienākums ir mobilizēt resursus un apsargāt ES ārējās robežas, lai palīdzētu grūtībās nonākušiem kuģiem un veiktu glābšanas misijas,» sarunā ar aģentūru AFP norādīja kāds avots ES. «»Triton» ir atbalsta instruments, nevis Itālijas pienākumu aizstājējs. Izglābtie imigranti tiks izsēdināti Itālijā, kur viņi tiks reģistrēti un aprūpēti. Viņi var pieprasīt patvērumu, un Itālijai būs jāizskata šie pieprasījumi.»

Palīdzības organizācijas nosodījušas Itālijas lēmumu beigt dārgo operāciju. ANO bēgļu aģentūra piektdien atzina, ka tā ir «ļoti satraukta par «Mare Nostrum» izbeigšanu».

«Ir jāturpina īstenot pilnvērtīgas meklēšanas un glābšanas centienus, pretējā gadījumā cilvēki arī turpmāk ies bojā,» sacīja aģentūras preses pārstāvis Viljams Spindlers.

ANO struktūra uzskata, ka ar operāciju «Triton», kuras gaitā tiks veiktas patruļas ES ūdeņos, nebūs pietiekami, viņš norādīja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu