Brensons sola turpināt «Virgin» komerciālo kosmosa lidojumu programmu (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Virgin» grupas vadītājs Ričards Brensons paudis šoku par kompānijas «Virgin Galactic» privātā suborbitālā kosmosa kuģa «SpaceShip Two» avāriju, kurā gāja bojā pilots, tomēr solīja turpināt programmu, kuras mērķis ir nodrošināt komerciālos lidojumus kosmosā.

«Mēs vienmēr zinājām, ka ceļš uz kosmosu ir ārkārtīgi sarežģīts un ka katrai jaunai transportēšanas sistēmai savas vēstures sākuma posmā ir jāsaskaras ar sliktām dienām,» atzina uzņēmējs.

«Kosmoss ir grūts, bet tas ir tā vērts. Mēs turpināsim un kopā dosimies uz priekšu,» Brensons piebilda paziņojumā, kas izplatīts laikā, kad viņš devās uz Mohaves tuksnesi Kalifornijā, kur nogāzās avarējušais kosmosa kuģis.

Izmēģinājuma lidojuma laikā piektdien avarēja «SpaceShip Two», un gāja bojā viens no tā pilotiem, bet otrs katapultējies un ir ievainots.

«Izmēģinājuma lidojuma laikā lidaparātam radās būtiska anomālija, kuras dēļ «Virgin SpaceShip Two» tika zaudēts,» sociālajā tīklā «Twitter» paziņoja «Virgin Galactic».

«SpaceShipTwo» ir komerciāls kosmosa kuģis, kuru uzbūvējusi britu miljardierim Ričardam Brensonam piederošā ASV kompānija «Virgin Galactic».

Piektdienas avārijas iemesli pagaidām nav zināmi.

Tas bija jau otrais negadījums ASV, kurā iesaistīts kosmosa kuģis, Otrdien pēc palaišanas eksplodēja kompānijas «Orbital Sciences» bezpilota raķete, kurai bija jāveic piegādes Starptautiskajai Kosmosa stacijai.

«SpaceShipTwo» avārija ir trieciens arī Brensona ilggadējam sapnim piedāvāt pirmos pasažieru lidojumus kosmosā, uz kuriem jau pieteicies aktieris Leonardo Di Kaprio, dziedātājs Džastins Bībers un citi.

Vairāk nekā 500 cilvēku jau ir rezervējuši vietas un iemaksājuši drošības naudu par 250 tūkstošu ASV dolāru (198 tūkstošu eiro) vērto dažas minūtes ilgo lidojumu ar «SpaceShipTwo», kas var kosmosā nogādāt sešus pasažierus.

«SpaceShipTwo» pirmais komerciālais lidojums, kurā grasās doties Brensons kopā ar ģimeni, vairākkārt ir atlikts, bet pirms piektdienas avārijas tika prognozēts, ka tas notiks nākamā gada pirmajā pusē.

Šoku par notikušo traģēdiju pauda arī ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA), kas 2011.gada jūlijā beidza savu 30 gadus ilgušo atspoļkuģu kosmosa lidojumu programmu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu