Lietuvā sākas starptautiskās militārās mācības «Iron Sword» (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Lietuvas Pabrades un Gaižūnu militārajos poligonos svētdien sākas un līdz 14.novembrim turpināsies plašas starptautiskās militārās mācības «Iron Sword» («Dzelzs zobens»), kurās piedalīsies aptuveni 2500 karavīru no deviņām NATO valstīm - Čehijas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Lietuvas, Luksemburgas, Ungārijas un Vācijas.

Mācībās, kas norisināsies NATO Militāro apmācību un vingrinājumu programmas (MTEP) ietvaros, paredzēts slīpēt saskaņotu NATO apvienoto militāro vienību darbību un gatavību aizsardzības, uzbrukuma un stabilizācijas operācijām. Tiks izvērtēta arī noteiktu Lietuvas armijas Sauszemes spēku vienību gatavība 2015. un 2016.gadā dežurēt NATO Ātrās reaģēšanas spēkos.

Šajās mācībās piedalīsies gandrīz 2000 Lietuvas Bruņoto spēku karavīru, kas pārstāvēs Sauszemes spēkus, Gaisa kara spēkus, Loģistikas pārvaldi, Mācību pārvaldi un militāro policiju. Kopā ar viņiem trenēsies arī aptuveni 500 sabiedroto spēku karavīru - pretgaisa aizsardzības vienība no Čehijas, Lietuvā dislocētā ASV Sauszemes spēku 1.kavalērijas divīzijas rota, izlūkošanas rota un inženieru vads no Vācijas, kājnieku rotas no Lielbritānijas un Ungārijas, kājnieku vadi no Igaunijas un Kanādas un izlūkošanas rota no Luksemburgas.

Tajās tiks lietotas vairāk nekā 300 militārās tehnikas vienību,

tai skaitā bruņotās kaujas mašīnas «Bradley», bruņutransportieri M113, «Stryker», «Fuchs», BTR-80, BTR-80 AM, bruņotās apvidus automašīnas HMMWV, «Dingo», «Fennek» un «Eagle IV», daudzfunkcionālās kravas mašīnas SISU un cita tehnika.

Kā pastāstījis Lietuvas Bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks, pēc NATO samita Velsā alianse apsver dažādus soļus, kas saistīti ar drošības stiprināšanu Austrumeiropā, tostarp NATO spēku klātbūtnes un kopīgu mācību skaita palielināšanu reģionā un vadības elementu ieviešanu.

«Šīs mācības mūsu karavīriem dos nenovērtējamu profesionālo pieredzi, stiprinot viņu prasmes darboties savas valsts teritorijā gan patstāvīgi, gan kopā ar sabiedrotajiem,» viņš uzsvēris.

«Kā Lietuvas armijas pavēlniekam man ir ļoti svarīgi, ka

gatavību piedalīties šajās mācības izteikuši vēl astoņu NATO valstu karavīri.

Tas liecina, ka pārmaiņas ģeopolitiskajā situācijā un mūsu paustās bažas par reģiona drošību NATO valstu vidū rod aizvien lielāku un vienotāku sapratni,» sacījis Žuks, kā piemēru minot Luksemburgas bruņotos spēkus, kuru karavīri pirmo reizi valsts vēsturē piedalīsies mācībās ārpus savas valsts robežām.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu