Anglija konfiscēs britu džihādistu pases un neļaus atgriezties dzimtenē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija plāno konfiscēt britu džihādistu pases un neļaut viņiem atgriezties dzimtenē no karadarbības ārvalstīs, piektdien paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Viņš arī ierosināja noteikt nolaišanās aizliegumu Lielbritānijā aviokompānijām, kas neievēros Lielbritānijas sastādītos personu sarakstus, kurām aizliegts lidot, un aviopasažieru drošības pārbaudes pasākumus.

Tiek lēsts, ka apmēram 500 radikalizējušos britu cīnās džihādistu grupējuma «Islāma valsts» pusē Irākā un Sīrijā.

«Mēs drīz Lielbritānijā ieviesīsim savu jauno Pretterorisma likumu,» Kamerons sacīja, uzrunājot Austrālijas parlamentu pirms došanās uz Lielā divdesmitnieka (G20) samitu Brisbenā.

Viņš sacīja, ka šis likums piešķirs «jaunas pilnvaras policijai ostās konfiscēt pases, apturēt aizdomās turēto ceļošanu un apturēt britu atgriešanos Lielbritānijā, ja viņi to nedarīs pēc mūsu noteikumiem».

Nosaka pārejas periodu pirms atgriešanās

Britu mediji ziņoja, ka šis likums, kas šomēnes tiks iesniegts pieņemšanai parlamentā, neļaus cilvēkiem atgriezties Lielbritānijā no Sīrijas un Irākas vismaz divus gadus, ja viņi neievēros Lielbritānijas stingros drošības pasākumus pret džihādistiem.

Robežsardzei un lidostas policijai tiks piešķirtas jaunas pilnvaras konfiscēt pases tiem cilvēkiem, kurus tās turētu aizdomās par plāniem doties uz ārzemēm, lai iesaistītos terorismā, ziņoja mediji.

Līdzīgi jau rīkojas Austrālija, kas anulējusi vismaz 73 savu pilsoņu pases, lai novērstu viņu došanos uz Irāku un Sīriju.

Irākā un Sīrijā pašlaik džihādistu pusē karo vismaz 71 Austrālijas pilsonis, un vēl vismaz 15, tostarp divi spridzinātāji pašnāvnieki, ir gājuši bojā. Austrālija nesen pieņēma likumu, kas kriminalizē ceļošanu uz terorisma «karstajiem punktiem» bez piemērota iemesla.

Jauniešus pievilina sociālajos tīklos

Kamerons atzina, ka augoša problēma ir musulmaņu jauniešu pievilināšana ekstrēmismam ar «Facebook», «Twitter» un citu sociālo mediju starpniecību.

Eiropas Savienība (ES), «Facebook» un «Twitter» oktobrī vienojās sadarboties interneta ekstrēmisma apkarošanai un apsprieda pasākumus ekstrēmistu videoierakstu bloķēšanai.

ASV interneta firmas dažreiz nav bloķējušas ekstrēmistu materiālus, lai nepārkāptu runas brīvību, kuru stingri aizstāv ASV likumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu