Obama: «Islāma valsts» rīcība, nogalinot ASV pilsoni, ir «tīrs ļaunums»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama par «tīru ļaunumu» nodēvēja džihādistu grupējuma «Islāma valsts» paziņojumu, ka tā kaujinieki nogalinājuši Sīrijā nolaupīto ASV humānās palīdzības darbinieku Pīteru Kasigu.

«Šis ir Pīters Edvards Kasigs, ASV pilsonis no jūsu valsts,» svētdien publiskotajā videoierakstā paziņoja melnā ģērbies kaujinieks ar sejas masku, stāvot pie nogrieztas cilvēka galvas. Līdzīgi bija ģērbies kaujinieks, kurš agrāk publicētos videoierakstos nogrieza galvu diviem amerikāņu žurnālistiem un diviem britu humānās palīdzības darbiniekiem.

Tajā pašā videoierakstā tika parādīta 18 Sīrijas karavīru nogalināšana, nogriežot viņiem galvu. «Šodien mēs nogalinām [Sīrijas prezidenta] Bašara [al Asada] karavīrus,» sacīja video redzamais džihādists. «Rīt mēs slepkavosim jūsu [ASV] karavīrus,» viņš brīdināja.

Kaujinieki norādīja, ka video publiskots kā brīdinājums ASV, kas gatavojas uz Irāku nosūtīt vairāk karavīru.

Kasiga vecāki Eds un Pola no Indianpolisas paziņoja, ka ir dziļi satriekti par sava 26 gadus vecā dēla traģisko nāvi, tomēr atzina, ka lepojas par viņa paveikto humāno darbu, lai palīdzētu Sīrijas iedzīvotājiem kara novārdzinātajā valstī.

Džihādisti Kasigu, kurš pieņēma Abdulrahmana vārdu pēc pievēršanās islāmam, sagūstīja pērn Sīrijas austrumos, bet 3.oktobrī publicētā video, kurā redzama galvas nogriešana Lielbritānijas autovadītājam Alanam Heningam, «Islāma valsts» kaujinieki izteica draudus, ka Kasigs būs nākamais upuris.

«Abdulrahmans mums tika atņemts ar tīra ļaunuma rīcību, ko izdarīja teroristu grupējums, kuru pasaule pareizi saista ar necilvēcību,» Obama teica paziņojumā, kas izplatīts, kad viņš no brauciena Āzijā atgriezās Vašingtonā.

Kasigs ir bijušais amerikāņu karavīrs un Irākas kara veterāns, kurš, riskējot ar dzīvību, nodrošināja medicīnisko un humāno palīdzību Sīrijas pilsoņkarā cietušajiem.

«Šeit mēs apbedām pirmo amerikāņu krustnesi Dabikā, ar dedzību gaidot atlikušo jūsu armiju ierašanos,» sacīja kaujinieks, stāvot pie nogrieztās galvas. Dabikā tagadējās Sīrijas ziemeļos 16.gadsimtā notika kauja, kurā osmaņi sakāva mamelukus un sāka paplašināt savu impēriju.

Džihādists, kuram ir tas pats britu akcents, kas iepriekšējos video ar ķīlnieku nogalināšanu, ironiski aicina Obamu sūtīt vairāk karavīru uz reģionu, lai konfrontētu «Islāma valsti» laikā, kad ASV plāno līdz 3100 karavīriem palielināt savu militāro klātbūtni Irākā starptautiskajā misijā pret grupējumu.

Kasigs ir piektais Rietumvalstu ķīlnieks, kuru pēdējo mēnešu laikā nogalinājuši «Islāma valsts» džihādisti.

Atšķirībā no iepriekšējiem video svētdien publicētajā Kasigs netika parādīts dzīvs un tajā netika izteikti tieši draudi citiem Rietumu ķīlniekiem.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja, ka ir satriekts par tādu aukstasinīgu slepkavību, bet Francijas prezidents Fransuā Olands norādīja, ka tas ir «noziegums pret cilvēci».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu