Gads pēc «Maximas» Eiropā - kad cilvēkus pieviļ būvkonstrukcijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gads pēc Zolitūdes traģēdijas liek aizdomāties par to, cik trausla ir cilvēka dzīvība. Pašu cilvēku darinātās ēkas nelaimīgu sakritību rezultātā var kļūt par lielu pārspēku un nepārvaramu draudu. Gada laikā pēc traģēdijas nelaimīgi ar būvēm saistīti incidenti notikuši arī citās Eiropas valstīs.

 
Foto: AP/Reuters/Scanpix

Londonā pārpildītā teātrī pār cilvēku galvām nobrūk griesti

Aptuveni mēnesi pēc Zolitūdes traģēdijas pasauli pāršalca ziņas par līdzīgu incidentu Londonas slavenajā Apollo teātrī.

2013. gada 20. decembrī vakara izrādes «The Curious Incident Of The Dog In The Nighttime» (Savādais atgadījums ar suni naktī) laikā daļēji iegruva zāles griesti. Pārpildītajā zālē krītošie griestu fragmenti traumēja vairāk nekā 80 cilvēkus.

Par laimi, lielākā daļa bija guvuši vien vieglas traumas - skrāpējumus, sasitumus un grieztas brūces. Nopietni ievainoti tika deviņi cilvēki.

Leģendārais Apollo teātris Londonā būvēts 1901. gadā. Izrādes laikā bija aizņemtas gandrīz visas skatītāju vietas - teātrī atradās ap 720 cilvēki.

Izmeklētāji uzskata, ka negadījumā vainojams gan jumta sliktais tehniskais stāvoklis, gan spēcīgais lietus - pirms traģēdijas decembrī šajā Londonas rajonā stundas laikā nolija 15% mēneša nokrišņu normas.

 

Nāvi atnes gleznainā ainava

Šomēnes Šveices un Itālijas pierobežas reģionus piemeklējušas spēcīgas lietusgāzes. Gleznainā kalnu ainava padevās lietus ūdeņu priekšā - zemes nogruvumi Itālijā un Šveicē no zemes virsas noslaucīja vairākas mājas.

Gruvešos atrastas četru cilvēku mirstīgās atliekas.

Šveices Lugano pilsētiņas tuvumā dubļu straumes sagrautā ēkā atrastas divas sievietes. Savukārt robežas viņā pusē Itālijā ēkas gruvešos atrasta kāda pensionāra un viņa mazmeitiņas mirstīgās atliekas.

Gan Šveicē, gan Itālijā bīstamie pakalni tiek nostiprināti ar īpašiem drošības tīkliem, tomēr dažkārt pieviļ arī šīs metodes.

 

Brīvdienas rītu satricina sprādziens - Parīzē sagrūst četru stāvu ēka

Klusā svētdienas rītā Rosny-Sous-Bois rajonā Parīzes pievārtē atskanēja sprādziens, pēc kura sagruva daļa četru stāvu dzīvojamās ēkas.

Glābēji no gruvešiem atbrīvoja 11 cilvēkus, kuri ar dažāda smaguma ievainojumiem nogādāti ārstniecības iestādēs. Nelaime liktenīga izrādījās astoņiem cilvēkiem, to vidū vairāki bērni un 80 gadus veca sieviete. Bojā gāja arī kāda māte ar diviem mazgadīgiem bērniņiem.

Glābšanas dienesti sprādzienā vaino gāzes noplūdi no gāzes darbināta ūdens sildītāja viena no ēkas pirmā stāva dzīvokļiem.

 

Vīnē iegrūst daudzstāvu mājas augšējie stāvi

26. aprīlī, svētdienā, kādā Austrijas galvaspilsētas Vīnes četrstāvu namā atskanēja dobjš sprādziena troksnis.

Sprādziena vilnis sagrāva divus augšējos ēkas stāvus.

No gruvešiem tika atbrīvoti kopumā seši cilvēki, un, par laimi, letālu seku nebija. «Visapkārt bija putekļu mākonis, cilvēki kliedza un kaut kur skrēja. Tas bija kā zinātniskās fantastikas filmā, kad kaut kas izlaužas cauri sienām,» par pieredzēto teica 32 gadus veca mājas iedzīvotāja.

Izmeklētāji secināja, ka notikušajā nelaimē vainojams kāds 19 gadus vecs jaunietis - viņš bija izlēmis beigt dzīvi, izraisot gāzes sprādzienu. Viņu ar šķiltavām rokās glābēji atrada, pārmeklējot gruvešus sprādziena epicentra tuvumā. Jaunietis mira ceļā uz slimnīcu.

 

Rīta agrumā sagāžas dzīvojamā ēka Katovicē

Šā gada 23. oktobrī pēc sprādziena sagāzās dzīvojamā ēka Polijas pilsētas Katovices centrā.

Arī šajā nelaimē glābēji vaino gāzes noplūdi.

Brīnumainā kārtā nelaimē tika ievainoti tikai pieci cilvēki.

 

Trīs desmitgadēs lielākās nelaimes Eiropā

Aģentūra AFP neilgi pēc Zolitūdes traģēdijas apkopoja datus par pēdējos gadu desmitos visā Eiropā notikušajiem traģiskākajiem negadījumiem, kad sabiedriskajām ēkām iebrukuši jumti:

- 2006.gada 23.februārī Krievijas galvaspilsētā Maskavā sabruka tirgus jumts 2000 kvadrātmetru platībā. Zem tā gāja bojā 66 cilvēki un 31 guva ievainojumus.

- 2006.gada 28.janvārī Polijā no sniega segas smaguma sabruka Čoržovas izstāžu zāles jumts, nogalinot 65 cilvēkus.

- 2006.gada 2.janvārī Vācijas pilsētā Bādreihenhalē no sniega segas smaguma iebruka slidotavas jumts, kur bojā gāja 15 cilvēki, no kuriem 12 bija bērni.

- 2005.gada 5.decembrī Krievijas pilsētā Čusovojā no sniega segas smaguma iebruka peldbaseina jumts, kas prasīja 14 cilvēku, tostarp desmit bērnu dzīvības, bet vēl vairāki desmiti guva ievainojumus.

- 2004.gada 23.maijā Francijā sabruka daļa no Parīzes Šarla de Golla starptautiskās lidostas termināļa jumta, nogalinot četrus cilvēkus un trīs ievainojot.

- 2004.gada 14.februārī no sniega segas smaguma Maskavā iebruka akvaparka «Transvaal Park» stikla kupols, negadījumā dzīvību zaudēja 28 cilvēki, bet vēl aptuveni 200 guva dažādus ievainojumus.

- 2001.gada 15.februārī Krievijas pilsētā Kostromā no sniega segas smaguma iebruka veikala jumts, kas prasīja sešu cilvēku dzīvības.

- 1994.gada 26.janvārī Francijas dienvidaustrumu pilsētā Nicā iebruka lielveikala jumts, tur bojā gāja trīs cilvēki, bet vēl 97 tika ievainoti.

- Savukārt 1985.gada 9.maijā Šveices pilsētā Usterē iebruka peldbaseina jumts, nogalinot 12 cilvēkus, bet trīs ievainojot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu