Vācija pirms termiņa atbrīvo par spiegošanu Krievijas labā notiesātu sievieti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas spiedze, kas kopā ar vīru pērn tika notiesāta Vācijā, ir atbrīvota priekšlaikus un viņai ļauts atgriezties mājās, piektdien vēstīja plašsaziņas līdzekļi, izraisot spekulācijas par cietumnieku apmaiņu.

48 gadus vecā sieviete, kas zināma vienīgi pēc segvārda Heidruna Anšlāga, kuras uzvārds no vācu valodas tulkojams kā «uzbrukums», atbrīvota pirms divām dienām un atgriezās Krievija, bet viņas 53 gadus vecais vīrs Andreass joprojām ir apcietināts, vēstīja ziņu aģentūru DPA un žurnāls «Focus».

Štutgartes pilsētas valsts dienvidrietumos tiesa vīrietim 2013.gada jūlijā piesprieda sešu ar pusi gadu cietumsodu, bet viņa sievai tika piespriests piecu ar pusi gadu cietumsods.

Tiesa secināja, ka viņi ieradās Vācijā atsevišķi 1988. un 1990.gadā, uzdodoties par Dienvidamerikas izcelsmes Austrijas pilsoņiem. Viņus uz toreizējo Rietumvāciju nosūtīja Padomju Savienības Valsts drošības komiteja (VDK) un vēlāk viņi strādāja VDK pēctecī Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestā.

Pāris apsūdzēts par slepenu Eiropas Savienības (ES) un NATO dokumentu iegūšanu, par saviem pakalpojumiem saņemot 100 tūkstošus eiro (70 tūkstošus latu) vērtu atlīdzību. Viņu rīcībā no Dānijas Ārlietu ministrijas amatpersonas 2008.-2011.gadā nonākuši dokumenti, kuros galvenokārt uzmanība pievērsta NATO un ES attiecībām ar Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīm.

Vācijas federālā prokuratūra informēja, ka īstenā Aukstā kara stilā viņi atstāja dokumentus, piemēram, zem konkrētiem kokiem, kur tos paņēma Krievijas ģenerālkonsulāta Vācijas rietumu pilsētā Bonnā darbinieki.

Ar Krieviju viņi sazinājās pa īsviļņu radio, satelīttelefona īsziņām un slēptām vēstīm komentāros video apmaiņas vietnē «YouTube», secināja tiesa.

Andreass Anšlāgs studēja inženieriju un strādāja autorūpniecībā, bet Heidruna bija mājsaimniece. Pat viņu meita nezināja par vecāku dubulto dzīvi, iepriekš vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

«Focus» vēstīja, ka pirmstermiņa atbrīvošana notikusi, jo Krievija un Vācija veikusi spiegu apmaiņu.

Drīz pēc tam, kad viņiem pērn piesprieda cietumsodu, izskanēja informācija, ka Krievija vēlējās precēto pāri apmainīt pret vismaz vienu Krievijā ieslodzīto apsūdzībās par spiegošanu Rietumu labā.

Tādas spiegu apmaiņas jau ir notikušas pēcpadomju Krievijas vēsturē.

2010.gadā Krievija un ASV sensacionāli apmainīja desmit Krievijas aģentus, kas notverti ASV pret četriem vīriešiem, kas notverti Krievijā par spiegošanu Rietumu labā.

Desmit Krievijas spiegi - tostarp slavenā Anna Čepmana - tika nogādāti atpakaļ Krievija un viņus personīgi sveica Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu