Vācijas Ģenerālprokuratūra nav atradusi pierādījumus par Merkeles telefona noklausīšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas Ģenerālprokuratūra nav atradusi nekādus pierādījumus, ka ASV izlūkdienesti noklausījušies kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas, un gatavojas lietu slēgt, sestdien vēsta izdevums «Focus Online».

Pēc pusgadu ilgas izmeklēšanas nav atrasts neviens nopietns pierādījums, ka ASV Nacionālās drošības pārvalde (NSA) būtu noklausījusies Merkeles mobilo telefonu. «Rezultāts bija nulle. Nekādu faktu,» izdevumam pavēstīja avots.

Sakarā ar to kiberspiegošanas izmeklēšanas nodaļa piedāvājusi federālajai prokurorei Sigrīdai Hegmanei slēgt lietu.

Ar Merkeles izspiegošanas lietu nodarbojās Bundestāga izmeklēšanas komiteja un Ģenerālprokuratūra. Oktobrī Vācijas federālais ģenerālprokurors Haralds Range paziņoja, ka vācu izmeklētāji nevar piekļūt ne dokumentiem, ne lieciniekiem. «Nav iespējams savākt materiālus, kas apstiprinātu NSA un Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras aktivitāti Vācijā,» pavēstīja Range.

Par Merkeles telefonsarunu iespējamo noklausīšanos sabiedrība uzzināja, pateicoties bijušā NSA analītiķa Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, kas liecina, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Snoudena nopludinātie materiāli izraisīja saspīlējumu ASV attiecībās ar daudzām valstīm, tostarp Vāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu