Tunisijā būs prezidenta vēlēšanu otrā kārta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijā svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu abi galvenie kandidāti apgalvo, ka ieguvuši visvairāk balsu, un prognozē vēlēšanu otrās kārtas rīkošanu decembra beigās.

Šie kandidāti ir pašreizējais prezidents Monsefs Marzuki un ekspremjers Bedži Saīds al Sebsi. Vēlēšanās svētdien balotējās pavisam 27 kandidāti.

Marzuki vēlēšanu kampaņas vadītājs paziņoja, ka viņš «sliktākajā gadījumā» ieguvis apmēram tikpat balsu kā Sebsi, bet «labākajā gadījumā» - par diviem līdz četriem procentiem balsu vairāk.

87 gadus vecā Sebsi vēlēšanu kampaņa paziņoja, ka viņš ieguvis visvairāk balsu un ievērojami apsteidzis Marzuki.

Privātas organizācijas veiktā nobalsojušo vēlētāju aptaujā konstatēts, ka Sebsi ieguvis 47,8% balsu, bet Marzuki - 26,9% balsu, ziņoja valsts televīzija.

Vēlēšanu oficālie rezultāti kļūs zināmi līdz trešdienai. Ja neviens kandidāts nav ieguvis absolūtu balsu vairākumu, decembra beigās notiks vēlēšanu otrā kārta.

Pašreizējais prezidents Monsefs Marzuki nav ievēlēts tiešā balsojumā, bet viņu iecēla pagaidu parlaments, kas tika izveidots pēc 2011.gada revolūcijas.

Līdz šai revolūcijai Tunisijā bija tikai divi prezidenti - par «neatkarības tēvu» dēvētais Habibs Burgiba, kurš bija prezidents no 1956.gada, un Zinelabidīns ben Ali, kurš viņu gāza 1987.gada valsts apvērsumā, bet pats tika gāzts 2011. gada revolūcijā.

Lai novērstu jaunu diktatūru, prezidenta pilnvaras ierobežo jauna konstitūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu