Čubarovs: Krimas tatārus mēģina izspiest no Krimas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas okupētajā un anektētajā Ukrainas Krimas pussalā tiek īstenots totāls uzbrukums Krimas tatāriem ar mērķi viņus fiziski izspiest no viņu dzimtenes Krimas, teikts Krimas tatāru sabiedriskās izpildinstitūcijas Medžlisa priekšsēdētāja Refata Čubarova paziņojumā viņa «Facebook» lapā.

Medžlisa priekšsēdētāja paziņojums publicēts saistībā ar Cilvēktiesību dienu, kas 10.decembrī tiks atzīmēta pasaulē.

«Krievijas Federācijas īstenotā Krimas okupācija ir atnesusi uz Krimas zemi briesmīgas sociālās parādības, kas starptautiskajās tiesībās tiek kvalificētas kā noziegumi pret cilvēci: cilvēku nolaupīšanas un slepkavības, masveidīgas un nelikumīgas kratīšanas, arestus, tiesiskas vajāšanas un represijas pēc nacionālām, reliģiskām un politiskām pazīmēm. Pret pamattautu Krimas tatāriem okupācijas varas iestādes ir izvērsušas totālu uzbrukumu ar mērķi to fiziski izspiest ārpus viņu dzimtenes robežām,» uzsvēra Čubarovs.

Paziņojumā teikts, ka šādas politikas realizācijas sākums bija Krievijas aizliegums iebraukt Krimā bijušajam Medžlisa priekšsēdētājam Mustafam Džemiļevam, kuru Krimas tatāri uzskata par savas kopienas līderi, kā arī Medžlisa vadītājam un viņa vietniekam Ismetam Jikselam.

Čubarovs atgādināja, ka ANO Ģenerālā asambleja 1948.gada 10.decembrī pieņēma Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju un šī diena no 1950.gada tiek atzīmēta pasaulē kā Cilvēktiesību diena, kas ir īpaša diena arī Krimas tatāru nacionālajai kustībai.

Paziņojumā uzsvērts, ka saskaņā ar starptautisko cilvēktiesību normām Krievija ir pilnīgi atbildīga par noziegumiem pret cilvēktiesībām, kas izdarīti visā okupētās Krimas teritorijā.

Čubarovs arī paziņoja, ka visu Krimas tatāru organizāciju plānotajos šā gada 10.decembra pasākumos galvenie lozungi būs: «Nē represijām un vajāšanām Krimā!», «Taisnīgumu un cilvēka cieņu arī Krimas tatāriem!», kā arī aicinājums ANO dalībvalstu valdībām un parlamentiem nodrošināt efektīvus mehānismus, kas nodrošinātu pamattautas Krimas tatāru drošu dzīvi Krimā un tās tiesību aizstāvību, un piešķirt Medžlisam starptautisko sarunu Krimas jautājumos subjekta statusu.

Čubarovs pēc Maskavas Valsts vēstures arhīvu institūta beigšanas 1983.gadā sāka strādāt tagadējā Latvijas Valsts arhīvā, bet no 1984. līdz 1991. gadam bija šā arhīva direktors. No 1988. līdz 1990. gadam Čubarovs bija Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas prezidents, no 1989. līdz 1994. gadam - Rīgas pašvaldības deputāts Tautas frontes frakcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu