Kremļa padomnieki iesaka Eiropu ietekmēt ar galēji labējo starpniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācu mediju rīcībā nonācis stratēģijas dokuments, kurā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ieteikts Eiropu ietekmēt caur labējo populistu partijām, tostarp izmantojot Vācijas eiroskeptiķu partiju «Alternatīva Vācijai» («Alternative für Deutschland» - AfD).

Laikraksts «Bild» vēsta, ka dokumentā «Putins: Jaunais starptautiskā konservatīvisma līderis» Maskavā bāzētais Stratēģisko komunikāciju centrs uzskaitījis veidus, kā Krievijas līderis var ietekmēt lielākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, arī Vāciju.

Atslēga ietekmei - zelta tirgus

Dokumenta autori iesaka kā instrumentu AfD ietekmēšanai izmantot vienu no partijas finansēšanas metodēm - zelta tirdzniecību. Kremļa padomnieki norāda, ka Krievijas valdība varētu AfD pārdot zeltu zem tirgus cenas vai izmantot vācu eiroskeptiķus kā starpnieku zelta tirdzniecībā, komisijas maksu iepludinot partijas kasē.

Kopš oktobra AfD pārdevusi zeltu par 2,1 miljonu eiro, taču nav guvusi lielu peļņu. Eiroskeptiķi gan cer uz lielāku valsts finansējumu, ko aprēķina atbilstoši vēlēšanās iegūtajam balsu skaitam, kā arī uz citiem ienākumu avotiem.

Putina padomnieki iesaka turpināt izmantot arī Francijā lietoto instrumentu - tiešu Eiropas partiju kreditēšanu.

Kā ziņots, Francijas galēji labējā partija «Nacionālā fronte» (FN) septembrī jau saņēmusi deviņus miljonus eiro lielu aizdevumu no Pirmās Čehijas-Krievijas bankas, kuras īpašnieks ir cieši saistīts ar Maskavas politisko isteblišmentu.

Savukārt no FN līderes Marinas Lepēnas puses pastāvīgi izskan Kremlim tīkami paziņojumi, un FN aktīvi iebilst pret ES īstenoto austrumu politiku.

Lai gan AfD nepiedalījās martā notikušajā Eiropas galēji labējo partiju sanāksmē Vīnē, dokumentā kā galvenais ietekmēšanas mērķis minēts vācu eiroskeptiķu partijas viceprezidents Aleksandrs Gaulands.

Gaulands ir viens no aktīvākajiem politiķiem, kas martā notikušajā AfD kongresā noraidīja ES sankcijas pret Krieviju.

Septembrī Gaulands īpašā viesa statusā apmeklēja Krievijas vēstniecību Berlīnē, bet sestdien uzstājās prokrieviskā konferencē, kurā piedalījās Krievijas dzelzceļa uzņēmuma «Rossijskije žeļeznije dorogi» (RŽD) prezidents un Putina uzticības persona Vladimirs Jakuņins.

AfD komentārus par šo dokumentu vācu medijiem pagaidām nav izdevies iegūt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu