ASV izplatās protesti, tiek dedzinātas mājas - dusmas par lēmumu «pasargāt» kādu policistu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV pirmdien izplatījušies protesti pret iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto lēmumu neizvirzīt apsūdzības Fērgusonā melnādaino pusaudzi nošāvušajam policistam. Fērgusonā un citās pilsētās izcēlušies nemieri - šonakt aizdedzinātas daudzas mājas. Saistībā ar sašutumu, sabiedrību uzrunājis arī valsts prezidents Baraks Obama.

Neapmierināti ar šo lēmumu, cilvēki izgāja ielās daudzās ASV pilsētās, sākot ar Sietlu un beidzot ar Čikāgu un Ņujorku. Arī Vašingtonā pie Baltā nama sapulcējās vairāki simti cilvēku, pieprasot taisnīgumu un cīņu pret rasismu.

Fērgusonā šonakt aizdedzinātas 12 mājas. Izlaupīti vairāki veikali un citas ēkas.

Lai nodrošinātu kārtību, pilsētas ielās sākušās Nacionālās gvardes patruļas.

Aizturēti vairāki desmiti cilvēku.

Mudinot cilvēkus uz mieru, ar uzrunu uzstājies prezidents Baraks Obama.

Viņš aicināja cilvēkus tiesāšanu neņemt savās rokās, un paļauties uz varas iestāžu kompetenci.

«Mums ir jāpieņem fakts, ka šis bija tiesas zvērināto lēmums,» tā Obama.

Tikmēr bojāgājušā pusaudža ģimene pielējusi eļļu ugunij, aicinot uz pārmaiņām. «Ne tikai taisīsim troksni, bet panāksim pārmaiņas,» mudināja Braunu ģimene.

Ņujorkā demonstrācija notika Taimskvērā, kur vairāki simti cilvēku protestēja pret «policijas tirāniju» un nosodīja rasismu. Vairāki no demonstrantiem pat salīdzināja policiju ar kukluksklanu.

Vēl viena demonstrācija notika Ņujorkas Savienības laukumā.

Policija pirmdien Ņujorkā strādāja pastiprinātā režīmā. Ņujorkas policijas priekšnieks Bils Bretons pats personiski devās uz Taimskvēru, kur viņam sejā tika iešļākts sarkans šķidrums.

Protesti notika arī Bostonā, Losandželosā, Oklendā.

Visvardarbīgākā situācija izvērtās Fērgusonā, kur notika traģiskais incidents. Jau ziņots, ka tur tika aizdedzināta policijas automašīna, izlaupīti veikali un notika policijas un demonstrantu sadursmes.

18 gadus vecais Maikls Brauns tika nošauts 9.augustā. Viņu nogalināja 28 gadus vecs baltādains policists Dārens Vilsons, kurš policijā strādājis sešus gadus.

Foto: AFP/LETA

Pusaudža nāve izraisīja Fērgusonā plašus vardarbīgus protestus, un Misūri štata gubernators Džejs Niksons uz rasu nemieru pārņemto pilsētu nosūtīja Nacionālās gvardes vienības. Fērgusonā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie pirmdien nosprieda, ka Vilsons rīkojies pašaizsardzības nolūkos un nav apsūdzams noziegumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu