Pāvests uzrunā Eiropas Parlamentu - Eiropa ir novecojusi un nogurusi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvests Francisks otrdien ieradies vizītē Strasbūrā, kur apmeklējis Eiropas Parlamentu (EP) un aicinājis ekonomisko problēmu un uzplaukstošā nacionālisma nogurdināto Eiropu no jauna uzņemties līderes lomu.

«Neskatoties uz lielāko un spēcīgāko savienību, Eiropa rada iespaidu, ka ir novecojusi un nogurusi,» uzrunājot EP, norādīja pāvests, piebilstot, ka Eiropa zaudē savu vadošo lomu pasaulē, kura uz to bieži raugās ar neuzticību un pat aizdomām.

«Mums rodas vispārējs iespaids par nogurumu, novecošanu, par Eiropu kā vecmāmiņu, kas vairs nav auglīga un moža. Dižās idejas, kas reiz iedvesmoja Eiropu, liekas zaudējušas savu pievilcības spēku un aizstātas ar Eiropas institūciju birokrātisko terminoloģiju,» norādīja pāvests.

Cilvēks mazs zobrats milzu mašīnā

Katoļu baznīcas galva pauda bažas, ka cilvēks kļūst tikai par mazu zobratu mašīnā un

politiskajās debatēs dominē tehniski un ekonomiski jautājumi, kaitējot patiesām rūpēm par cilvēciskām būtnēm.

Pāvests Strasbūrā uzturēsies četras stundas, kuru laikā apmeklēs arī Eiropas Padomi. Šī būs īsākā vizīte, ko veicis kāds no pāvestiem, un otrā pāvesta vizīte ES.

Vēsturiska vizīte

Mūžībā aizgājušais pāvests Jānis Pāvils II Eiropas Parlamentu apmeklēja 1998.gada 11.oktobrī.

Franciskam ieplānota arī īsa tikšanās ar jauno Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru un aizejošo Eiropadomes prezidentu Hermanu van Rompeju.

«Tā būs liela diena,» pirms ierašanās Strasbūrā žurnālistiem lidmašīnā norādīja 77 gadus vecais pāvests. Žurnālisti ziņoja, ka Francisks izskatījies bāls un noguris, bet mierīgs.

Sagaidot pāvestu, visā Strasbūrā tika pastiprināti drošības pasākumi. Uz EP ēku jumtiem izvietoti snaiperi un teritorija pārbaudīta ar policijas suņiem.

Pie pilsētas katedrāles uzstādīti milzīgi ekrāni, kuros cilvēki var vērot pāvesta uzrunu EP.

Francisks jau iepriekš nodēvējis Eiropu par nogurušu kontinentu, kas pazaudējis savu ceļu.

Mediji jau pirms vizītes ziņoja, ka pāvests aicinās Eiropu uz lielāku toleranci, sociālo iekļaušanu un dialogu laikā, kad kontinentā pieaug rasisms, eiroskepticisms un popularitāti gūst partijas, kas radikāli noskaņotas pret imigrantiem.

Tikmēr vairākas grupas kritizējušas pāvesta ierašanos Strasbūrā. Protestus sarīkojusi radikālo feministu organizācija «Femen», un EP prezidenta Martina Šulca kritiķi pārmetuši viņam Franciska uzaicināšanu teikt runu EP.

Šulcs aizstāvēja pāvesta uzaicināšanu, norādot, ka viņa vizīte var izraut Eiropu no tās apātijas un tā nekādā gadījumā nav uzbrukums sekulārismam.

Vatikāna valsts sekretārs Pjetro Parolins pirms vizītes norādīja, ka Franciska vēstījumam būs spēcīga sociāla dimensija. Pāvests aicinās katoļus dot savu ieguldījumu Eiropas projektā, izrādot solidaritāti atstumtajiem. Francisks arī aicinās cītīgāk risināt jauniešu bezdarba problēmu un vairāk rūpēties par bēgļiem no kara zonām un gados veciem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu