ANO forumā kritika Krievijai: steidzami jāuzlabo vietējo tautu tiesības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijai steidzami jāsāk veikt nepieciešamie pasākumi, lai uzlabotu minoritāšu un vietējo tautu tiesības, norādīts starptautiskās cilvēktiesību organizācijas «Minority Rights Group Europe» (MRGE) publiskotajā ziņojumā.

Ziņojumā «Aizstāvot minoritāšu un vietējo tautu tiesības Krievijas Federācijā: Izaicinājumi un ceļi uz priekšu», kurš prezentēts ANO forumā par minoritāšu jautājumiem, norādīts, ka Krievijā imigrantu viesstrādnieki un romi ir visvairāk pakļauti naida riskam.

«Mūsu atklājumi liecina, ka rasu aizspriedumi kļūst par aizvien normālāku parādību - sākot ar neuzticību pret dažām etniskām grupām un beidzot ar rasistiski motivētiem uzbrukumiem un naida noziegumiem,» norādīja MRGE Krievijas programmu koordinatore Darja Aleksejeva.

Ziņojumā arī vērsta uzmanība, ka lielai daļai Krievijas iedzīvotāju ir maz iespēju izprast minoritāšu un vietējo tautu bažas un intereses, jo valsts mediji veicina tolerances trūkuma un ksenofobijas pieaugumu.

«Tādi gadījumi kā televīzijā demonstrētā migrantu masveida arestēšana rada pārliecību, ka pret imigrantiem vērsta vardarbība ir nenovēršama rīcība krievu aizstāvībai pret ārzemniekiem. Rasistiski, iekvēlinoši uzsaukumi tiek arī izplatīti caur internetu,» teikts ziņojumā, kurā arī norādīts, ka Krievijas policijas virsniekus, tāpat kā plašāku sabiedrību, bieži ietekmē dziļi iesakņojušies aizspriedumi pret konkrētu grupu pārstāvjiem.

Dažu minoritāšu pārstāvji, ko intervēja ziņojuma autori, norādījuši uz etnisko profilēšanu, patvaļīgu aizturēšanu, iebiedēšanu, vardarbību, draudiem, nelegālu kratīšanu, kā arī kukuļu izspiešanu. Īpaši ievainojamas pret dažām pāridarījumu formām var būt minoritāšu sievietes, pausts ziņojumā.

MRGE arī norādījusi, ka nesenās izmaiņas likumdošanā līdz šim nav novedušas pie vispārējās situācijas uzlabošanās, tādēļ Krievijai steidzami jāsāk veikt nepieciešamie pasākumi, lai uzlabotu minoritāšu un vietējo tautu tiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu