Obama nosoda noziedzīgo vardarbību Fērgusonā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien nosodīja «noziedzīgo» vardarbību, kas izcēlās melnādaino protestētāju vidū Misūri štata Fērgusonas pilsētā pēc zvērināto lēmuma neizvirzīt apsūdzības baltajam policistam, kurš ir nošāvis melnādainu jaunieti.

«Ēku un automobiļu dedzināšana, īpašuma iznīcināšana, cilvēku apdraudēšana ... tam nav nekāda attaisnojuma,» sacīja Obama. «Tās ir noziedzīgas darbības,» viņš piebilda un aicināja tiesāt katru, kas tiktu atzīts par vainīgu kā šīs vardarbības līdzdalībnieks.

Obama tomēr sacīja, ka simpatizē minoritātēm, kuras uzskata, ka likumi netiek piemēroti «vienādi vai taisnīgi».

Prezidents aicināja puses, kuras ir sarūgtinājuši notikumi Fērgusonā, mierīgi strādāt, lai panāktu pārmaiņas, un sacīja, ka nošautā jaunieša lieta ir atsegusi «amerikāņu problēmu».

Obama uzsvēra, ka «postošas darbības nerada neko labu».

«Es nekad neesmu redzējis, ka pilsoņtiesību likums, veselības aprūpes likumprojekts vai imigrācijas likumprojekts tiktu pieņemti automašīnas dedzināšanas dēļ. Tas notika tāpēc, ka cilvēki nobalsoja. Tas notika tāpēc, ka cilvēki mobilizējās, organizējās - tas notika tāpēc, ka cilvēki padomāja, kāda ir vislabākā politika problēmas atrisināšanai,» sacīja Obama.

Pēc protestu pāraugšanas vardarbībā Misūri štata gubernators Džejs Niksons otrdien paziņoja, ka Nacionālās gvardes spēki Fērgusonas rajonā tiks trīskāršoti līdz 2,2 tūkstošiem karavīru, lai novērstu dedzināšanas un izlaupīšanas atkārtošanos.

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie pirmdienas vakarā nolēma neizvirzīt apsūdzības baltajam policistam Darenam Vilsonam, kurš 9.augustā Fērgusonā nošāva neapbruņotu 18 gadus vecu melnādainu jaunieti Maiklu Braunu.

Pēc zvērināto lēmuma pasludināšanas protestētāji otrdienas naktī sāka apmētāt policistus ar pudelēm, ķieģeļiem un akmeņiem.

Policija atbildēja, lietojot asaru gāzi demonstrantu izklīdināšanai.

Protestētāji pēc tam atklāja uguni uz policistiem, raidot vismaz 150 šāvienus, bet policija neatbildēja ar pretuguni un neviens netika nogalināts. Pilsētā arī tika aizdedzinātas ēkas un policijas automašīnas, kā arī tika izlaupīti veikali.

Nekārtībām turpinoties, Misūri štata gubernators Džejs Niksons otrdienas naktī izsauca Nacionālās gvardes papildspēkus uz Fērgusonu palīdzēt atjaunot kārtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu